Home » Știință » Pe aeroportul din Helsinki au fost aduși câini pentru a depista persoanele infectate cu COVID-19

Pe aeroportul din Helsinki au fost aduși câini pentru a depista persoanele infectate cu COVID-19

Publicat: 28.09.2020

Pasagerii care aterizează pe aeroportul din Helsinki vor trece printr-un triaj epidemiologic ceva mai rapid și mai distractiv.

O echipă de câini a fost adusă pentru a-i despista pe cei infectați cu virusul SARS-CoV-2.

Dacă va avea succes, programul pilot ar putea oferi o metodă mai eficientă de depistare care ar putea fi folosită într-o varietate de scenarii.

Cum decurge testarea canină pentru COVID-19

„Suntem printre pionieri. Din câte știm, niciun alt aeroport nu a încercat să folosească această metodă la scară largă împotriva COVID-19. Suntem încântați de inițiativă. Ar putea fi un pas înainte în lupta împotriva COVID-19”, a declarat Ulla Lettijeff, directorul companiei aeriene Finavia.

Oamenii care au alergii sau le este frică de câini nu ar trebui să se îngrijoreze. Pasagerii nu au niciun contact direct cu detectivii canini.

Testul este efectuat după ce o persoană se șterge pe piele și pune mostra într-un recipient. Într-o altă încăpere, câinele miroase mostra. Dacă animalul descoperă prezența noului coronavirus, va alerta personalul.

Motivul pentru care câinii pot mirosi virusul nu este clar

Motivul exact pentru care câinii pot depista virusul SARS-CoV-2 nu este clar. Cu toate acestea, un studiu francez a arătat recent cum câinii dresați să identifice diferența dintre transpirația oamenilor sănătoși și a celor infectați cu COVID-19 au reușit în proporție de 95%.

Un alt studiu desfășurat recent în Germania a descoperit că acei câini dresați să facă același lucru cu mostre de salivă ar reușit să identifice COVID-19 cu o acuratețe de 94%.

„Aceste cercetări au depășit orice așteptări”

De asemenea, cercetătorii de la Universitatea din Helsinki au declarat că echipa lor de câini a putut depista COVID-19 cu un nivel similar de certitudine, „aproape 100%”, potrivit Finavia.

„Aceste cercetări au depășit orice așteptări. Câinii au identificat cancer și alte bori în trecut, dar am fost surprinși de cât de ușor le-a fost să depisteze noul coronavirus”, a spus Anna Hielm-Björkman, veterinary de la Universitatea din Helsinki.

Câinii identifica infecția cu mai multe zile înainte ca simptomele să apară

Totuși, nu contează acuratețea în cazul de față. Câinii pot depista virusul mai rapid decât testele de laborator și pot identifica infecția cu mai multe zile înainte ca simptomele să apară. De asemenea, câinii au nevoie de mostre mai mici, între 10 și 100 de molecule, în comparație cu cele 18 milioane necesare pentru testele de laborator, scrie Science Alert.

Programul pilot va continua timp de câteva luni, după care rezultatele vor fi analizate. Alte țări precum Arabia Saudită, Franța, Chile, Australia și Brazilia investighează folosirea câinilor pentru o depistare mai rapidă și mai sigură a infecției cu noul coronavirus.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un an din viața unui câine nu este, de fapt, echivalentul a șapte ani la om. Cum au demontat cercetătorii mitul

Care sunt rasele de câini care pot mirosi coronavirusul

Hachiko de România. Un câine nu mai pleacă din locul în care a murit un tânăr de 21 de ani

Cum au evoluat rasele de câini de-a lungul ultimilor 100 de ani – GALERIE FOTO

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase