Home » Știință » Steroizii inhalatorii, asociați cu un risc crescut de osteoporoză pentru oamenii care suferă de astm

Steroizii inhalatorii, asociați cu un risc crescut de osteoporoză pentru oamenii care suferă de astm

Steroizii inhalatorii, asociați cu un risc crescut de osteoporoză pentru oamenii care suferă de astm
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 27.10.2020

Folosirea de steroizi inhalatorii sau pastile de steroizi pentru tratarea astmului este asociată cu un risc crescut de „oase poroase” (osteoporoză) și o vulnerabilitate crescută la fracturi osoase, au arătat noi cercetări publicate în jurnalul Thorax.

Cu cât este mai mare doza cumulativă și mai lungă perioada de tratament, cu atât este mai crescut riscul pentru aceste afecțiuni medicale, au sugerat rezultatele noului studiu.

Astmul este comun și afectează în jur de 334 de milioane de oameni din întreaga lume. Steroizi inhalatorii și pastilele de steroizi sunt folosite la scară largă pentru a atenua inflamarea căilor respiratorii și pentru a preveni sau ameliora simptomele.

Folosirea acestor medicamente a crescut considerabil

Recomandările internațională prevăd o abordare treptată pentru tratarea condiției medicale, steroizi inhalatorii fiind prescriși pentru controlul formelor moderate și severe ale bolii, în timp ce pastilele sunt recomandate pentru episoadele din cazul astmului sever.

Cercetările care au analizat impactul steroizilor asupra sănătății oaselor au fost până acum neconcludente. Oamenii de știință au vrut să vadă dacă analizarea separată a dozelor și tipurilor de steroizi ar putea oferi noi informații.

Acest lucru este deosebit de important, având în vedere că recomandările internaționale prevăd acum o folosire mai amplă a steroizilor inhalatorii pentru astmul moderat și sever, în timp ce folosirea pastilelor a crescut considerabil, au explicat cercetătorii.

Studiul a arătat o legătură clară

Analiza noilor date a arătat o legătură clară între doza cumulativă împreună cu perioada de tratament și riscul de osteoporoză sau fracturi osoase.

Între două și trei prescripții de pastile de steroizi într-un interval de 12 luni au fost asociate cu șanse mai mari de apariția osteoporozei. Oamenii care au primit 9 sau mai multe prescripții și doze cumulative de 2.500 mg sau mai multe au avut un risc de patru ori mai mare decât cei care nu au urmat astfel de tratamente. De asemenea, riscul fracturilor osoase a fost de două ori mai mare.

„Folosirea acestor medicamente ar trebui redusă la minimul necesar”

Totuși, studiul a fost observațional și nu poate stabili o cauză. Cercetătorii au recunoscut că inhalatorii sunt dificil de folosit în mod corect, așa că este posibil ca dozele administrate să fie subestimate. De asemenea, analiza s-a bazat pe rețete medicale, potrivit MedicalXpress.

Cu toate acestea, oamenii de știință au concluzioant că „atât steroizii orali cât și cei inhalați sunt asociați cu un risc crescut de osteoporoză și fracturi osoase în cazul oamenilor diagnosticați cu astm”. „Folosirea acestor medicamente ar trebui redusă la minimul necesar pentru tratarea simptomelor și ar trebui diminuată dacă simptomele sunt ținute sub control”, au mai spus cercetătorii.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Riscul de a face o formă severă de COVID-19 crește considerabil dacă pacientul suferă de astm

Un medicament administrat nejustificat contra astmului la copii ar putea avea reacţii psihiatrice severe

Astmul bronşic, o boală de care suferă un milion de români

Încă un beneficiu al dietei bogate în peşte a fost descoperit şi poate reprezenta remediul pentru astm la copii

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase