Home » Știință » Ceaiul ayahuasca stimulează formarea de noi neuroni

Ceaiul ayahuasca stimulează formarea de noi neuroni

Ceaiul ayahuasca stimulează formarea de noi neuroni
Credit foto: Unsplash
Publicat: 15.11.2020

În general, ayahuasca este cunoscută pentru efectele sale halucinogene și pentru faptul că este folosită de către șamani.

Una dintre principalele componente naturale ale ceaiului ayahuasca este dimetiltriptamina (DMT), care promovează neurogeneza, formarea de noi neuroni, după cum arată cercetările conduse de Universitatea Complutense din Madrid (UCM), notează Medicalxpress.

Cercetătorii susțin faptul că infuzia care este utilizată pentru scopuri ritualice induce și formarea altor celule neuronale, cum ar fi astrocitele și oligodendrocitele.

„Această capacitate de a modula plasticitatea creierului sugerează că are un potențial terapeutic mare pentru o gamă largă de tulburări psihiatrice și neurologice, inclusiv boli neurodegenerative”, a explicat José Ángel Morales, cercetător în cadrul Departamentului de Biologie Celulară UCM și CIBERNED.

Studiul raportează rezultatele a patru ani de experimentare in vitro și in vivo pe șoareci, demonstrând că aceștia prezintă „o capacitate cognitivă mai mare atunci când sunt tratați cu această substanță”, potrivit lui José Antonio López , cercetător al Facultății de Psihologie de la UCM și coautor al studiului.

Efectele neașteptate ale infuziei ayahuasca

În mod tradițional, ayahuasca este produsă prin amestecarea a două plante din Amazon: vița de vie ayahuasca (Banisteriopsis caapi) și arbustul chacruna (Psychotria viridis). DMT-ul din ceaiul ayahuasca se leagă de un receptor serotonergic de tip 2A al creierului, care îi îmbunătățește efectul halucinogen. În acest studiu, receptorul a fost schimbat într-un receptor de tip sigma care nu are acest efect, facilitând astfel administrarea sa viitoarelor pacienți.

În bolile neurodegenerative, moartea anumitor tipuri de neuroni cauzează simptomele unor patologii precum Alzheimer și Parkinson. Deși oamenii au capacitatea de a genera noi celule neuronale, acest lucru depinde de mai mulți factori și astfel, nu este întotdeauna posibil să ne refacem numărul de neuroni pierduți.

„Provocarea constă în activarea capacității noastre de a forma neuroni și, astfel, de a înlocui neuronii care mor în urma bolilor. Acest studiu arată că DMT este capabil să activeze celulele stem neuronale și să formeze noi neuroni”, a concluzionat dr.Morales.

Studiul citat a fost publicat în Translational Psychiatry.

Citește și:

Drogurile psihedelice pot ajuta la vindecarea dependenţei de tutun sau alcool

De la medicamente la droguri ilegale. Istoria consumului de plante halucinogene

Iboga, planta psihedelică ”minune”din Gabon care atrage mulţi turişti. Aceştia nu au habar de pericol: ”Pământul oferă plantei proprietăţile sale”

Cercetătorii au identificat procesul care permite regenerarea neuronilor din ochi și creier

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase