Cercetătorii au descoperit o genă ”misterioasă” a virusului SARS-CoV-2

12 11. 2020, 09:06
Credit foto: Pixabay

Cercetătorii explică faptul că această genă este ascunsă în codul genetic și că a fost trecută cu vederea până acum.

Noua genă identificată, numită ORF3d, este un exemplu al a ceea ce cercetătorii numesc o genă care se suprapune: un fel de „genă ascunsă într-o genă” care este efectiv ascunsă într-un șir de nucleotide, datorită modului în care se suprapun  secvențele codate ale altor gene, notează Science Alert.

„În ceea ce privește dimensiunea genomului, SARS-CoV-2 și rudele sale se numără printre cei mai lungi virusuri ARN care există”, explică bioinformaticianul Chase Nelson de la Muzeul American de Istorie Naturală. Acesta explică faptul că această complexitate este cea care poate duce la existența unor astfel de gene ascunse.

Suprapunerea genelor în cazul virusurilor nu este o descoperire neașteptată

Virusurile sunt de fapt destul de predispuși să găzduiască gene suprapuse, deci nu este tocmai o descoperire șocantă. Dacă ORF3d reprezintă cu adevărat anomalie genetică rămâne de văzut, dar în orice caz, este cu siguranță dificil de identificat.

Genele suprapuse sunt dificil de identificat în secvențele genetice, deoarece sistemele de scanare genomică le pot rata adesea atunci când rulează prin șirurile de cod genetic. În contextul virușilor precum SARS-CoV-2, acest lucru ar putea crea un „punct mort” în ceea ce studiile au aflat până acum despre acest virus. Oamenii de știință s-au străduit să înțeleagă cât mai mult posibil despre acest virus de la începutul acestui an și, în timp ce unele aspecte ale compoziției sale genetice au fost elucidate, mult detalii rămân încă necunoscute.

„Genele care se suprapun ne pun în pericolul de a trece cu vederea aspecte importante ale biologiei virale”, spune Nelson. „Genele suprapuse pot fi unul dintre aspectele care au oferit coronavirusurilor capacitatea de a se replica eficient, de a împiedica imunitatea gazdei sau de a se transmite între gazde”, adaugă cercetătorul.

Rolul genei ORF3d

În ceea ce privește ORF3d, există încă multe de aflat despre motivul pentru care se află acolo, ascunzându-se în genom și străbătând alte gene. Studiind bazele de date genomice, cercetătorii au descoperit că gena a fost identificată anterior, dar numai într-o singură variantă de coronavirus care afectează pangolinii și că a fost găsită în Guangxi, China.

O certitudine legată de această genă misterioasă, bazată pe prelucrarea anterioară a sângelui cu pacienții umani cu COVID-19, este că ORF3d provoacă un răspuns puternic la anticorpi.

Citește și:

Cercetătorii de la MIT încearcă să creeze masca încălzită care poate inactiva coronavirusurile

Şansele de infectare cu noul coronavirus la sala de fitness sunt minime – studiu

Apa de gură și alte produse orale pot inactiva coronavirusurile umane în proporție de 99,9%

Un studiu global a identificat vulnerabilități comune la coronavirusurile SARS-CoV-2, SARS-CoV-1 și MERS