Home » Stiinta » O mutație mult mai contagioasă a coronavirusului SARS-CoV-2 ar putea fi de fapt „un lucru bun”

O mutație mult mai contagioasă a coronavirusului SARS-CoV-2 ar putea fi de fapt „un lucru bun”

Redactia Descopera.ro 08.20.2020
O mutație mult mai contagioasă a coronavirusului SARS-CoV-2 ar putea fi de fapt „un lucru bun”
Credit foto: Shutterstock

O mutaţie tot mai răspândită a virusului SARS-CoV-2, descoperită în Europa, America de Nord şi în anumite părţi din Asia, poate fi mai infecţioasă, dar pare a fi mai puţin mortală, potrivit unui renumit medic de boli infecţioase.

Paul Tambyah, consultant principal la Universitatea Naţională din Singapore şi preşedinte al Societăţii Internaţionale de Boli Infecţioase, a declarat că există dovezi care sugerează că proliferarea mutaţiei D614G a virusului în unele părţi ale lumii a coincis cu o scădere a ratelor deceselor, sugerând că această mutaţie este mai puţin letală.

„Poate că este un lucru bun să avem un virus care este mai contagios, dar mai puţin mortal”, a declarat Tambyah pentru Reuters.

Majoritatea virusurilor tind să aibă o capacitate patogenă mai redusă pe măsură ce suferă mutaţii, după cum afirmă Tambyah. „Este în interesul virusului să infecteze mai multe persoane, dar nu să le omoare, deoarece un virus depinde de gazda sa pentru hrană şi pentru adăpost”, a spus el.

Oamenii de ştiinţă au descoperit mutaţia încă din luna februarie, aceasta circulând în Europa şi America, a declarat Organizaţia Mondială a Sănătăţii, precizând că nu există dovezi că mutaţia ar fi determinat o îmbolnăvire mai severă.

Duminică, directorul general al departamentului pentru sănătate al Malaeziei, Noor Hisham Abdullah, a cerut o mai mare vigilenţă din partea publicului după ce, în două focare recente, autorităţile au detectat ceea ce consideră a fi mutaţia D614G a coronavirusului.

Tulpina D614G a virusului SARS-CoV-2, de 10 ori mai infecţioasă

Sebastian Maurer-Stroh de la Agenţia pentru ştiinţă, tehnologie şi cercetare din Singapore, a declarat că varianta virusului a fost descoperită şi în Singapore, dar că măsurile de izolare au împiedicat răspândirea pe scară largă a acesteia.

Tulpina D614G, detectată în Malaezia, este de 10 ori mai infecţioasă şi vaccinurile aflate în prezent în curs de dezvoltare ar putea să nu fie eficiente împotriva acestei mutaţii, afirmă Noor Hisham.

Tambyah şi Maurer-Stroh consideră însă că astfel de mutaţii nu vor schimba virusul atât de mult, încât vaccinurile să devină mai puţin eficiente.

„(Variantele) sunt aproape identice şi nu au adus modificări zonelor pe care sistemul nostru imunitar le recunoaşte de obicei, deci nu ar trebui să existe vreo diferenţă pentru vaccinurile dezvoltate”, a declarat Maurer-Stroh.

Vă recomandăm să citiți și:

Petrecere cu mii de oameni într-un parc acvatic din Wuhan, epicentrul coronavirusului

Copiii sunt mai rezistenţi la noul coronavirus

Noul coronavirus va putea fi detectat cu ajutorul inteligenţei artificiale

Un virucid împotriva noului coronavirus este produs în România