Expoziție dedicată planetei Marte, în interiorul Observatorului Astronomic din București

09 12. 2020, 11:00

O expoziție temporară dedicată planetei Marte are loc în interiorul Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu din București, a anunțat Muzeul Municipiului București.

Realizată cu ocazia apropierii planetei Marte de Pământ, expoziția este la unison cu observațiile care se pot face seara prin instrumentele de la Observatorul Astronomic. Oamenii pot să vadă în mod direct planeta și, în același timp, prin ochii sondelor spațiale care au fost acolo.

Marte – următorul nostru cămin planetar. Atunci când va decide să părăsească Pământul, omenirea nu va avea la dispoziție decât o singură planetă, una pe care se găsește apă, o gravitație acceptabilă, atmosferă care poate fi cu ușurință transformată în aer respirabil. Aceasta este Marte, care mai are un avantaj: se apropie destul de mult de Pământ. La fiecare doi ani și patru luni, planeta se află la depărtarea minimă, străbătută în prezent în șase-opt luni de către sondele spațiale. Având în vedere calitățile pentru omenire ale planetei, în ultimii 40 de ani s-au lansat zeci de sonde spațiale, o flotilă care a fost ochii, urechile și nasurile noastre, care a cartografiat suprafața și subsolul, a descifrat meteorologia și condițiile de la sol”, a spus Adrian Șonka, astronom și lector la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

Potrivit acestuia, chiar în prezent câteva sonde sunt la Marte, iar alte trei pe drum.

Ce conține expoziția „Mai aproape de Marte”

Expoziția „Mai aproape de Marte” conține patru planșe mari și zece mici cu informații despre istoria observațiilor făcute asupra planetei, despre suprafața acesteia, despre explorarea ei la fața locului, precum și un colaj de peisaje marțiene, fotografiate de sonde care au asolizat.

Expoziția include o hartă de mari dimensiuni a planetei, precum și observații vechi, desene realizate la telescop de astronomi și poate fi vizitată în timpul programului, fără costuri suplimentare.

Expoziția temporară completează expoziția de bază a Observatorului – „Descoperim împreună Universul: Expoziție de Astronomie” – care are ca subiect sistemul solar și explorarea acestuia, planetele, stelele și galaxiile, scopul principal fiind ilustrarea locului nostru în Univers, cu o temă secundară referitoare la explorarea sistemului solar, sondele spațiale fiind reprezentate într-un mod inedit.

Pe gardul Observatorului Astronomic pot fi văzute și două expoziții temporare: una despre aselenizări, cu informații despre cine, cum, când și unde a ajuns pe Lună; alta despre „Istoria Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu”, care începe în anul 1908, iar vizitatorii pot vedea imagini de la importante evenimente astronomice studiate de pe terasa și din cupola amiralului.