Home » Știință » O singură doză din vaccinul Pfizer reduce transmiterea virală – studiu

O singură doză din vaccinul Pfizer reduce transmiterea virală – studiu

O singură doză din vaccinul Pfizer reduce transmiterea virală – studiu
O fiolă cu vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de Pfizer și BioNTech. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 01.03.2021

Vaccinul Pfizer reduce transmiterea virală după o singură doză și a dus la o scădere de patru ori a cazurilor asimptomatice, arată un studiu făcut în Marea Britanie.

O singură doză de vaccin anti-Covid-19 Pfizer reduce numărul de infecții în rândul asimptomaticilor și ar putea reduce semnificativ riscul de transmitere a virusului, arată rezultate unui studiu din Marea Britanie publicat vineri.

Cercetătorii au analizat rezultatele a mii de teste Covid-19 efectuate în fiecare săptămână personalului medical din Cambridge, estul Angliei.

„Descoperirile noastre arată o reducere drastică a ratei de infectare în rândul lucrătorilor asimptomatici din domeniul sănătății după o singură doză de vaccin Pfizer-BioNTech”, a declarat Nick Jones, specialist în boli infecțioase la Spitalul Universitar Cambridge, care a condus studiul.

Rezultatele sugerează o scădere de patru ori a infecției în rândul cazurilor asimptomatice în rândul angajaților din sănătate care au fost vaccinați de peste 12 zile și o protecție de 75%, a declarat Mike Weekes, specialist în boli infecțioase la departamentul de medicină al Universității Cambridge.

Nivelul infecţiilor asimptomatice, redus cu jumătate

De asemenea, nivelul infecţiilor asimptomatice a fost redus cu jumătate în primele 12 zile după vaccinare în rândul angajaţilor sanitari vaccinați.

Marea Britanie vaccinează atât cu Pfizer, cât și cu AstraZeneca de la sfârșitul lunii decembrie 2020.

„Este o veste minunată. Vaccinul Pfizer nu numai că oferă protecție, dar ajută și la prevenirea infecției, reducând considerabil riscul transmiterii virusului. Trebuie însă să ne aducem aminte că vaccinul nu oferă o protecție completă pentru toată lumea”, a spus Weeks.

Ultimul studiu despre vaccinul Pfizer făcut în Israel a dovedit că administrarea a două doze de vaccin reduce cu 94% cazurile simptomatice de Covid-19, la toate categoriile de vârstă și la persoanele cu boli cronice.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase