Imaginea cu Nebuloasa Voalul, surprinsă de Hubble în 2015, a fost refăcută de astronomi

02 05. 2021, 16:00

Astronomii de la NASA și Agenția Spațială Europeană (ESA) au refăcut o imagine surprinsă de Hubble în 2015 cu Nebuloasa Voalul. Noua imagine îți va tăia răsuflarea!

Atunci când mor, stelele tremură și erup în spațiu. În cele din urmă, după o violență explozivă, tot ce mai rămâne este un nor luminos și superb.

Tocmai un astfel de eveniment a creat Nebuloasa Voalul din constelația Lebăda. Nebuloasa este un rest dintr-o supernovă creată de o stea cu o masă de 20 de ori mai mare decât a Soarelui în urmă cu aproximativ 10.000 de ani.

Telescopul Spațial Hubble a dezvăluit o imagine spectaculoasă în 2015 cu Nebuloasa Voalul, surprinsă cu instrumentul Wide Field Camera 3. Acum, cercetătorii au procesat acele date cu noi tehnici, astfel încât detaliile fine și ascunse ale imaginii au ieșit la iveală.

Nebuloasa Voalul este la 2.100 de ani-lumină depărtare de Pământ

Situată la o distanță de aproape 2.100 de ani-lumină de Pământ și atingând o lungime de aproximativ 110 ani-lumină, Nebuloasa Voalul ar fi fost conturată de un vânt stelar puternic produs atunci când steaua a explodat.

Vântul a împins gazele produse de steaua moartă, iar undele de șoc ale supernovei interacționează și stimulează energia gazelor. Astfel, structura complexă și filamentoasă a nebuloasei este creată.

Astfel de imagini spectaculoase ajută astronomii să înțeleagă procese interstelare

Imagini ca aceasta nu sunt doar spectaculoase, ci ajută astronomii să înțeleagă aceste procese interstelare. Spre exemplu, în Nebuloasa Voalul, gaze diferite emit lungimi de undă diferite de lumină, care au fost colorate de oamenii de știință. Albastru reprezintă oxigen dublu ionizat și roșu reprezintă hidrogen sau azot ionizat, potrivit Science Alert.

Având în vedere faptul că nebuloasa se extinde, studierea structurii și compoziției sale ne poate ajuta să înțelegem mai bine norul și modul în care undele de șoc ale supernovei interacționează cu acesta. Astfel de imagini surprinse la momente diferite mai pot arăta cât de rapid și cum se deplasează undele de șoc.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Hubble a detectat o planetă extraterestră ciudată, bogată în lava

Telescopul spațial James Webb, succesorul lui Hubble, a trecut testul final înainte de lansare

Hubble a redescoperit „Galaxia pierdută” din constelația Fecioarei, surprinsă pentru prima oară în anii 1950

Cea mai detaliată imagine de până acum cu nebuloasa Carina