Home » Știință » Hubble a redescoperit „Galaxia pierdută” din constelația Fecioarei, surprinsă pentru prima oară în anii 1950

Hubble a redescoperit „Galaxia pierdută” din constelația Fecioarei, surprinsă pentru prima oară în anii 1950

Hubble a redescoperit „Galaxia pierdută” din constelația Fecioarei, surprinsă pentru prima oară în anii 1950
Portretul „Galaxiei pierdute”. Sursa foto: NASA
Publicat: 02.02.2021

În anii 1950, atunci când astronomul amator Leland S. Copeland și-a fixat pentru prima oară lentilele telescopului pe o galaxie îndepărtată din constelația Fecioarei, acesta a observat o spirală stranie învăluită în praf. Copeland, un poet profesionist căruia îi plăcea scrie despre cosmos, a poreclit spirala „Galaxia pierdută”, nume care a persistat totuși timp de 70 de ani.

Oamenii de știință mai puțin poetici cunosc galaxia sub numele de NGC 4535, una dintre cele mai mari dintre cele aproximativ 2.000 de galaxii din Roiul Fecioarei, situat la aproape 50 de milioane de ani-lumină depărtare de Pământ. Atunci când este observat prin Telescopul Spațial Hubble al NASA, care a surprins și imaginea de mai sus, ceața care acoperea „Galaxia pierdută” a lui Copeland dispare și este dezvăluită o mare vibrantă de stele nu foarte diferite de cele din Calea Lactee.

La fel ca și galaxia noastră, „Galaxia pierdută” este o galaxie spirală barată, adică un vârtej vast de stele cu o structură asemănătoare unei bare în centrul său. Potrivit oamenilor de știință de la NASA, culorile acelor stele ne pot spune mai multe despre istoria galaxiei.

Cel mai vechi și mai rece alai de stele al „Galaxiei Pierdute”

Strălucirea gălbuie din centrul galaxiei arată cel mai vechi și mai rece alai de stele al „Galaxiei pierdute”, iar norii albaștri din brațele spiralate ale galaxiei dezvăluie locul în care cele mai fierbinți și mai tinere stele se adună, luminând gazul și praful din jurul lor.

În ziua de astăzi, „Galaxia pierdută” nu este greu de găsit, în special pentru observatoarele plutitoare ca Hubble. De fapt, brațele sale lungi și elegante o fac un candidat perfect pentru studiul structurii galaxiilor spiralate.

Imaginea face parte dintr-un studiu amplu aflat în desfășurare

NASA a publicat imaginea de mai sus la data de 11 ianuarie ca parte dintr-un studiu amplu în derulare a 38 de galaxii situate până la 75 de milioane de ani-lumină distanță de Terra, potrivit Live Science.

Totodată, alte galaxii spiralate din apropiere de „Galaxia pierdută” pot fi văzute în imaginea publicată pe pagina oficială a studiului the Physics at High Angular resolution in Nearby GalaxieS (PHANGS).

Vă mai recomandăm să citiți și:

Imagini uimitoare de pe Stația Spațială Internațională, dezvăluite de NASA

NASA anunță că anul 2020 a fost cel mai fierbinte din istoria măsurătorilor. Predicțiile sumbre pentru următorii ani

Testarea celei mai puternice rachete a NASA s-a încheiat cu un eșec parțial

NASA anunță că o gaură neagră supermasivă a dispărut fără urmă. Cum poate fi explicat fenomenul

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase