Cercetătorii susțin că tot mai multe cazuri de schizofrenie sunt asociate cu marijuana

08 08. 2021, 17:00
Sursa foto: Shutterstock

Un nou studiu alarmant a descoperit o legătură puternică și tot mai crescută între consumul de marijuana și bolile mintale.

O echipă de oameni de știință a analizat istoricul medical de la aproape 7,2 milioane de oameni din Danemarca și a identificat o legătură între dependența de canabis și tulburarea neurologică numită schizofrenie.

Studiul a fost publicat în jurnalul JAMA Psychiatry. Deși are și limitări, studiul prezintă rezultate alarmante care indică faptul că marijuana nu ar fi, de fapt, drogul pe care mulți îl consideră sigur pentru consum, cel puțin în cantități considerabile.

Fumatul de canabis implică un pericol real

Cercetările retroactive desfășurate de oamenii de știință nu pot determina o legătură cauzală între consumul de marijuana și apariția schizofreniei. Mulți alți factori pot juca un rol, precum o creștere necorelată a abilității de diagnosticare a schizofreniei.

Însă, cercetătorii au spus că ei cred că există un anumit nivel de cauzalitate. Aceștia au dat exemple precum creșterea consumului de canabis în Danemarca, faptul că marijuana a devenit mai puternică de-a lungul timpului, iar alte studii au sugerat că marijuana interacționează cu factorii de risc ai schizofreniei. Astfel, oamenii de știință argumentează că fumatul de canabis implică un pericol real, potrivit Futurism.

„Marijuana cu potență ridicată, factorul declanșator al legăturii cu schizofrenia”

„Eu cred că este extrem de important să folosim atât studiul nostru cât și alte studii pentru a evidenția faptul că, de fapt, consumul de canabis nu este inofensiv”, a spus Carsten Hjorthøj, autor al studiului și cercetător la Centrul de Cercetare pentru Sănătate Mintală din Copenhaga.

„Desigur, rezultatele noastre vor trebuie să fie reproduse pentru a fi stabilite concluzii ferme. Însă, eu sunt destul de încrezător că vom vedea tendințe similare în locuri în care consumul problematic de canabis a crescut sau acolo unde puterea canabisului a crescut, având în vedere că multe studii sugerează că marijuana cu potență ridicată este cel mai probabil factorul declanșator al legăturii cu schizofrenia”, a explicat Hjorthøj.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cum a apărut canabisul și când a început să fie folosit

Primul studiu clinic pentru analizarea potențialului medical al canabisului în cazul migrenelor

Iată cât de mult durează, de fapt, efectele consumului de canabis

Un nou studiu arată că, de fapt, canabisul este eficient în tratarea depresiei şi îmbunătăţirea sănătăţii mintale