Home » D:News » Poate consumul excesiv de marijuana să ducă la simptome psihotice?

Poate consumul excesiv de marijuana să ducă la simptome psihotice?

Poate consumul excesiv de marijuana să ducă la simptome psihotice?
Publicat: 26.01.2020
Discuţia vine pe fondul creşterii numărului de state în care consumul de marijuana a fost legalizat, dar şi pe fondul creşterii numărului de persoane care se prezintă cu simptome psihotice la camera de gardă.

La nivel mondial, mişcările care susţin legalizarea consumului de marijuana în scop recreaţional şi medical par să ia avânt, totuşi, date fiind controversele care s-au format de-a lungul timpului în jurul acestui drog uşor, o parte a publicului şi unii specialişti sunt de părere că trebuie luate în considerare efectele negative ale acestuia. Astfel, dr. Itai Danovitch, director al catedrei de Psihiatrie şi Neuroştiinţe Comportamentale al Centrului Medical Cedars-Sinai din California, Statele Unite ale Americii, este de părere că consumul excesiv de marijuana poate duce la simptome psihotice, notează Medicalxpress.

Cercetătorul îşi argumentează poziţia plecând de la numărul tot mai în creştere de persoane care se prezintă la camerele de gardă cu simptome psihiatrice după ce au consumat în exces. „Dacă cineva consumă prea mult poate avea simptome psihotice. Acestea se disipează, în mod obişnuit, pe măsură ce trece efectul marijuanei. […] După ce a trecut efectul drogului, nu există psihoză ulterioară. Acesta este doar un efect direct al supra-intoxicaţiei”, explică acesta.

Deşi marea masă a consumatorilor se află în afara oricărui pericol după ce efectele substanţelor ingerate în sistem se duc, persoanele care au o predispoziţie genetică de a dezvolta probleme psihice pot chiar să ajungă să sufere de psihoză şi să aibă nevoie de tratamente extinse. „Acest risc este concentrat în rândul unei minorităţi de persoane care au o vulnerabilitate existentă pentru a dezvolta o tulburare psihotică, un istoric familial de psihoză. […] Există o serie de factori de mediu care influenţează dacă cineva dezvoltă schizofrenie. Se pare că canabisul este probabil unul dintre aceşti factori”, adaugă dr. Danovitch.

În ciuda cazurilor izolate şi a anecdotelor, trebuie precizat faptul că, în prezent, legătura dintre consumul de marijuana şi diferitele probleme de sănătate mintală sunt departe de a fi bine înţelese şi orice poziţionare pe această temă poate fi prematură. „Ar părea, în cel mai rău caz, prematur şi senzaţional, dacă cineva ar teoretiza că există o relaţie cauzală puternică între expunerea la canabis şi tulburările psihiatrice, având în vedere lipsa de consens între experţii în domeniu şi faptul că ratele psihozei şi ale celorlalte boli mintale au rămas, în mare măsură, statice de-a lungul deceniilor, în timp ce ratele de consumului de canabis au fluctuat dramatic”, explică Paul Armetano, director-adjunct al NORML, un ONG implicat în reformarea normelor legale legate de consumul de marijuana.

Citeşte şi:

Oamenii au folosit marijuana cu cel puţin 2.500 de ani în urmă

Care este diferenţa dintre cannabis şi marijuana?

Consumul de marijuana creşte riscul de cancer testicular

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase