Avem nevoie de un nou vaccin împotriva variantei Delta a coronavirusului?

18 08. 2021, 11:00
Sursa foto: Shutterstock

Răspândirea rapidă a variantei Delta a virusului SARS-CoV-2 a dus la o explozie de cazuri și pacienți pe paturile de spital, iar unele orașe și state au reintrodus restricții și obligativitatea purtării măștii de protecție. Varianta Delta, care este mult mai transmisibilă decât alte variante anterioare, pare să cauzeze infecții și în oamenii care s-au vaccinat.

Din fericire, vaccinurile au format „un zid de apărare” împotriva formelor severe de boală, spitalizării și a decesului. Însă, odată cu apariția variantei Delta și altor posibile variante, ar fi oare momentul să dezvoltăm un nou vaccin împotriva COVID-19?

Momentan, experții în sănătate publică spun că cea mai mare urgență este vaccinarea cu prima și a doua doză a oamenilor care nu au fost deloc imunizați până acum. Majoritatea oamenilor nu au nevoie de o a treia doză pentru a preveni formele severe de boală și nu este clar dacă sau când vor avea nevoie. Însă, companiile se gândesc deja la actualizarea vaccinurilor pentru mutațiile de coronavirus și există șanse ca cea de-a treia doză să fie administrată în curând unor oameni. Deja, Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) și Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA au aprobat doze suplimentare pentru persoanele cu sistem imunitar deprimat.

„Cred că este inevitabil. Vom avea nevoie de doze suplimentare”

„Cred că este inevitabil. Vom avea nevoie de doze suplimentare cel puțin în cazul oamenilor cu risc crescut precum cei în vârstă sau cei cu sistem imunitar deprimat”, a explicat dr. Eric Topol, profesor de medicină moleculară la Institutul de Cercetare Scripps din California.

Dezvoltatorii de vaccinuri se gândesc deja dacă viitoarele doze împotriva COVID-19 vor trebui să fie alterate pentru varianta Delta sau orice alte noi variante. Pentru moment, dovezile inițiale indică faptul că dozele suplimentare cu vaccinul original adaugă protecție împotriva Delta.

Dacă varianta Delta ne-a învățat ceva, este că, în mod ideal, un viitor vaccin împotriva SARS-CoV-2 nu ar trebui să fie specific pentru Delta, ci mai degrabă universal pentru toate potențialele descendențe ale SARS-CoV, a spus Topol. Un vaccin universal s-ar putea baza pe similarități între virusuri (SARS-1, care a apărut în 2003, este similar din punct de vedere genetic în proporție de 95% cu SARS-CoV-2) și ar putea fi supus procesului de inginerie inversă pentru a producă anticorpi puternici observați în unii oameni infectați cu virusurile SARS.

Vaccinurile nazale, un concept promițător

Un alt concept promițător este acela al unui vaccin prin spray nazal împotriva COVID-19. Vaccinurile nazale livrează direct la locul în care virusul este situat și declanșează imunitate chiar în membrana mucoasă care învelește nasul. Imunitatea mucoasei poate combate rapid virusul, reducând reproducerea virală în nas, iar astfel diminuând transmisia virală, scrie Live Science.

Indiferent de ce arată datele despre dozele de vaccin suplimentare, problema reală continuă să fie la prima doză, nu la a treia. Să te lupți cu COVID-19 nevaccinat este mult mai periculos decât atunci când ești complet imunizat, iar circularea continuă a virusului în lume înseamnă o șansă mai mare ca mutațiile să fie în beneficiul virusului.

„În acest moment, Statele Unite conduc în ceea ce privește valul cu varianta Delta, iar noi suntem extrem de capabil să producem noi variante pentru că situația a scăpat de sub control aici”, a adăugat Topol.

Pericolul pentru cei nevaccinați este global. În toată lumea, doar 15,6% dintre oameni au fost complet imunizați. Acest procent îi îngrijorează pe experții în sănătate publică. Mai mult, specialiștii se tem că țările dezvoltate vor administra doze suplimentare în timp ce statele sărace vor continua să fie devastate de COVID-19. În principal, aceasta este o problemă de etică. Distribuirea de doze suplimentare pentru oamenii vârstnici sau cu sistem imunitar deprimat în țări dezvoltate are logică, însă administrarea la oamenii tineri și sănătoși din țări dezvoltate este greu de înțeles având în vedere că doar 2% din populația Africii a fost vaccinată cu schema completă.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Primul caz cunoscut de infecție simultană cu două variante de COVID-19

Acestea sunt cele mai frecvente simptome de COVID-19 dacă ești vaccinat

Cine nu trebuie să facă vaccinul COVID-19

SUA și Israelul au autorizat administrarea celei de-a treia doze de vaccin împotriva COVID-19