Home » D:News » SUA și Israelul au autorizat administrarea celei de-a treia doze de vaccin împotriva COVID-19

SUA și Israelul au autorizat administrarea celei de-a treia doze de vaccin împotriva COVID-19

SUA și Israelul au autorizat administrarea celei de-a treia doze de vaccin împotriva COVID-19
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 15.08.2021

SUA autorizează administrarea dozei a treia de vaccin împotriva COVID-19, pentru categoriile de persoane imunodeficitare, a transmis CNCAV.

În legătură cu administrarea unei doze de rapel împotriva COVID-19 în România, după efectuarea schemei complete de vaccinare, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) precizează că în data de 12 august, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a modificat autorizațiile de utilizare în regim de urgență pentru vaccinurile Pfizer-BioNTech și Spikevax/ Moderna, pentru a permite administrarea unei doze suplimentare la persoanele cu imunosupresie puternică, în mod special pentru cele care au suferit un transplant sau care au fost diagnosticate cu boli care generează un nivel echivalent de imunodeficiență.

Comitetul Consultativ al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor pentru Practicile de Imunizare din SUA s-a întrunit, vineri, pentru a dezbate recomandările clinice suplimentare cu privire la categoria de bolnavi eligibilă pentru doza a treia, care reprezintă un „grup mic și vulnerabil”.

„Persoanele cu imunosupresie severă sunt predispuse la o evoluție nefavorabilă a COVID-19 și au în general un răspuns mai redus la vaccinare. Este de așteptat ca acestea să fie printre primele care ar putea beneficia de pe urma administrării unei doze de rapel, la un interval de timp după vaccinarea inițială. Din acest motiv, FDA a evaluat informațiile cu privire la administrarea unei a treia doze de vaccin Pfizer-BioNTech sau Moderna acestor persoane și apreciază că astfel imunitatea va crește semnificativ. În același timp, FDA își menține poziția anterioară. Celelalte persoane, cu schema completă de vaccinare, beneficiază de un grad de protecție suficient de mare pentru a nu avea nevoie de o doză suplimentară de vaccin împotriva COVID-19 la acest moment”, spun cei de la CNCAV.

AME evaluează datele științifice și studiile clinice

Agenția Europeană a Medicamentului evaluează la acest moment datele științifice și studiile clinice disponibile în vederea autorizării administrării unei doze suplimentare de vaccin împotriva COVID-19 anumitor categorii vulnerabile și pentru a putea sprijini deciziile autorităților responsabile cu politicile de vaccinare în Statele Membre UE.

Efectuarea schemei complete cu vaccinurile autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) oferă beneficiarilor protecția maximală împotriva maladiei COVID-19, mai spun reprezentanții CNCAV.

Odată cu intensificarea circulației variantei Delta a virusului SARS-CoV-2 în țările UE/SEE, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (European Centre for Diseas Prevention and Control – ECDC) încurajează persoanele eligibile pentru vaccinare să înceapă și să finalizeze în timp util schema recomandată împotriva COVID-19.

A treia doză de vaccin anti-COVID pentru toate persoanele cu vârsta de peste 50 de ani, în Israel

Israelul extinde vaccinare în faţa ameninţării provocate de tulpina Delta. Toate persoanele cu vârsta de peste 50 de ani vor putea face doza a treia.

Israelul a fost unul dintre liderii mondiali în campania de vaccinare a populaţiei sale la începutul acestui an. Dar, în ultimele săptămâni, a înregistrat o creştere a cazurilor ca urmare a răspândirii variantei foarte contagioase Delta. Noua tulpină a dus la probeleme chiar şi în rândul persoanelor vaccinate cu doză doze, relatează Reuters.

Luna trecută, Israelul a început să ofere a treia doză persoanelor cu vârsta peste 60 de ani, devenind prima ţară din lume care face acest lucru. Campania a fost extins vineri, iar vaccinarea cu a treia doză se va aplica pentru toate persoanele cu vârsta peste 50 de ani şi lucrătorii din domeniul sănătăţii.

Autorităţile de reglementare din Europa şi Statele Unite nu au recomandat încă o nouă doză.

Oficialii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au cerut naţiunilor să se abţină de la administrarea dozelor suplimentare, spunând că este mai important să fie inoculate persoanele din ţările mai sărace care nu avut până în prezent acces la o vaccinare la scară largă.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase