Un tânăr își poate modifica dimensiunea pupilelor la comandă. Cercetătorii credeau că este imposibil

11 09. 2021, 16:00

Un student de 23 de ani din Germania își poate micșora și mări pupilele la comandă, potrivit unui nou studiu de caz, o reușită care a fost considerată până acum imposibilă.

Doi mușchi opuși din ochi acționează ca „păpușari” ai fiecărei pupile (centrul întunecat al ochiului), dilatându-le sau mărindu-le într-un mediu întunecat pentru a lăsa să intre mai multă lumină și micșorându-le într-un mediu luminos pentru a limita cantitatea de lumină care intră.

Acest proces era considerat a fi complet automat. Spre exemplu, atunci când pășiți într-o cameră întunecată, nu trebuie să le spuneți în mod conștient pupilelor să-și schimbe dimensiunea. Pupilele își pot schimba, de asemenea, dimensiunea ca reacție la alți factori, cum ar fi excitarea.

Totodată, cercetătorii știau deja că unii oameni își pot schimba dimensiunea pupilelor după bunul plac, însă cu ajutorul unor metode indirecte.

„I-am arătat unui prieten că pot tremura cu ochii”

Totuși, nimeni nu a crezut că este posibil să se schimbe dimensiunea pupilelor controlându-le în mod direct ca pe un mușchi. Asta până când un student la psihologie de la Universitatea Ulm din Germania l-a contactat pe Christoph Strauch după ce a participat la unul dintre cursurile sale. Christoph Strauch este autor senior al noului studiu de caz și profesor de psihologie experimentală.

Atunci când avea aproximativ 15 sau 16 ani, tânărul, identificat în raportul de caz prin inițialele sale, D.W., și-a dat seama că își poate schimba dimensiunea pupilelor.

Credit foto: Eberhardt et al., IJP, 2021

„I-am arătat unui prieten că pot tremura cu ochii, iar el a observat că pupilele mele au devenit mici”, i-a spus D.W. lui Strauch și colegilor săi de la Universitatea Ulm. Însă, D.W. nu a observat că are această abilitate până când a început să petreacă perioade lungi de timp pe platforme de jocuri video.

Niciun indiciu care să sugereze că tânărul își schimbă indirect dimensiunea pupilelor

Printr-o serie de teste, cercetătorii au confirmat că D.W. avea, într-adevăr, această abilitate, iar aceștia nu au găsit niciun indiciu care să sugereze că tânărul student își schimbă indirect dimensiunea pupilelor.

Folosind un tip de scanare a creierului cunoscut sub numele de imagistică prin rezonanță magnetică funcțională (IRMF), cercetătorii au descoperit o activate crescută a anumitor părți ale creierului implicate în voință sau capacitatea de a decide și de a face ceva din voință proprie, scrie Science Alert.

Cercetătorii nu pot spune cu certitudine dacă D.W. își controlează în mod direct pupilele, dar, în urma mai multor teste, aceștia nu au găsit nicio dovadă că tânărul folosește strategii indirecte. Studiile viitoare ar putea ajuta oamenii de știință să descrie și să înțeleagă fenomenul, precum și originile sale.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un cerb cu „ochi păroși” a fost descoperit în timp ce cutreiera năucit străzile unui orășel din Tennessee

Caz extrem de rar şi înfricoşător: ce s-a întâmplat cu ochiul unui bărbat după ce a fost lovit cu o coardă elastică

Implantul cu retină artificială ar putea restabili vederea persoanelor nevăzătoare. Testele clinice vor avea loc la sfârşitul anului

De ce au pisicile pupilele verticale?