Motivele pentru care cercetătorii propun implantarea a sute de microcipuri în creierul uman

03 10. 2021, 20:00

This browser does not support the video element.

Cercetătorii de la Universitatea Brown din SUA au creat microcipuri minuscule, concepute pentru a fi implantate pe suprafața creierului sau chiar între țesuturile cerebrale, astfel încât să colecteze o multitudine fără precedent de date neuronale.

Cipurile au fost denumite „boabe neuronale”. Fiecare are dimensiunea unui bob de sare și este menit să se răspândească prin țesutul cerebral, acolo unde poate înregistra activitatea creierului, potrivit unui studiu publicat recent în jurnalul Nature Electronics.

„Fiecare bob conține suficiente microelectronice astfel încât atunci când este integrat în țesutul neuronal acesta poate asculta activitatea creierului, iar apoi o poate transmite în lumea exterioară”, a explicat Arto Nurmikko, inginer neuronal la Universitatea Brown și autor coordonator al studiului.

Cercetătorii au implantat „boabele neuronale” în rozătoare anesteziate

Deocamdată, echipa a implantat „boabele neuronale” în rozătoare, însă cercetătorii speră că în curând vor face asta pe subiecți umani. În timpul unuia dintre experimente, 48 de „boabe neuronale” au fost integrate în cortexul cerebral al unui șoarece în timp ce animalul era anesteziat, microcipurile fiind concentrate mai ales pe regiunile senzoriale și motorii ale creierului. Oamenii de știință au reușit să înregistreze activitatea corticală a animalului, iar în cele din urmă au descoperit că, de fapt, calitatea semnalului nu era la fel de bună ca cea de alte cipuri folosite în majoritatea tehnologiilor de interfață creier-computer.

Însă, dacă aceștia pot îmbunătăți calitatea sistemului, cercetătorii au precizat că speră ca tehnologia să ofere o cale de a studia regiuni mai mari ale creierului, precum rețelele complexe care controlează aspecte precum memoria și deciziile, potrivit Futurism.

O șansă incredibilă de a înțelege creierul uman

În cele din urmă, oamenii de știință speră ca studiul lor să deschidă calea pentru implantarea de „boabe neuronale” în subiecți umani. Nurmikko estimează că va fi nevoie de 770 de microcipuri pentru un creier. Mai mult, aceste cercetători evidențiază posibilitatea ca microcipurile să ajute la stimularea neuronilor cu pulsuri electrice, astfel tratând boli neurologice grave precum Parkinson, paralizie sau epilepsie.

Următorul pas pentru echipa de la Universitatea Brown este să testeze „boabele neuronale” în creierul rozătoarelor care sunt treze și capabile să se miște. După aceea, microcipurile vor fi testate pe maimuțe, iar apoi pe oameni, fapt ce este extrem de interesant, având în vedere că tehnologia oferă o șansă incredibilă de a înțelege creierul uman.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Noi cercetări dezvăluie o legătură uimitoare între creier și grăsimea viscerală

Creieri în miniatură cu ochi, creați cu succes în laborator. Ce încearcă să facă oamenii de știință

Creierul incredibil al sepiilor ascunde amintiri care nu par să dispară niciodată

Creierul uman reacționează emoțional la fețele observate în obiecte inanimate. „Suntem o specie atât de sofisticată”