Home » Lumea digitală » IBM a creat cel mai mic și mai puternic microcip dezvoltat până acum

IBM a creat cel mai mic și mai puternic microcip dezvoltat până acum

IBM a creat cel mai mic și mai puternic microcip dezvoltat până acum
Credit foto: IBM
Publicat: 10.05.2021

IBM a anunțat că a creat un cip de 2 nanometri, cel mai mic și mai puternic microcip dezvoltat până acum.

Majoritatea dispozitivelor care alimentează cipurile de computer folosesc astăzi tehnologia de 10 nanometri sau 7 nanometri, iar unii producători produc cipuri de 5 nanometri.

Numerele mai mici indică procesoare mai mici și mai avansate. Noul cip IBM folosește tehnologia de proces de 2 nanometri, un salt uriaș înainte pentru componentele folosite în dispozitive precum telefoane inteligente, electrocasnice, supercomputere și echipamentele de transport.

Performanța unui cip este îmbunătățită de creșterea numărului de tranzistoare – elementele care procesează datele – fără a crește dimensiunea sa generală. Noile cipuri de 2 nanometri au aproximativ dimensiunea unei unghii și conțin 50 de miliarde de tranzistoare, potrivit vicepreședintelui IBM al cercetării cloud hibrid Mukesh Khare.

Când urmează să intre în producție cipurile?

Compania așteaptă ca noul cip să obțină performanțe cu 45% mai mari, iar conssumul de energie să scadă cu aproximativ 75% față de cele mai avansate cipuri de 7 nanometri de astăzi. Cu cipuri de 2 nanometri, bateriile telefonului mobil ar putea dura de patru ori mai mult, laptopurile ar putea deveni mult mai rapide și amprentele de carbon ale centrelor de date ar putea fi reduse, deoarece se bazează pe cipuri mai eficiente din punct de vedere energetic, potrivit Mediafax.

Cipurile urmează să intre în producție începând cu sfârșitul anului 2024 sau 2025, ceea ce nu este suficient de curând pentru a ajuta în actuala penurie globală de chip-uri.

IBM va licenția tehnologia procesorului său de 2 nanometri producătorilor de cipuri.

Anunțul vine în timp ce administrația Biden are în vedere să investească 50 de miliarde de dolari pentru a dezvolta cercetarea, dezvoltarea și fabricarea cipurilor, după ani de declin în rolul Statelor Unite în industria globală a semiconductoarelor.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase