Home » Știință » Noi cercetări dezvăluie o legătură uimitoare între creier și grăsimea viscerală

Noi cercetări dezvăluie o legătură uimitoare între creier și grăsimea viscerală

Publicat: 04.09.2021
Noi cercetări dezvăluie o legătură uimitoare între creier și grăsimea viscerală
Sursa foto: Shutterstock

O echipă de oameni de știință din Portugalia a făcut o descoperire foarte importantă despre modul în care creierul controlează, arde și reglează țesutul adipos visceral care ne înconjoară organele.

Cercetătorii au crezut mult timp că sistemul nervos și sistemul imunitar colaborează pentru a gestiona grăsimea viscerală, având în vedere semnele că cele două sisteme comunică pentru a gestiona grăsimea din jurul plămânilor. Însă, o astfel de comunicare nu a fost descoperită în cazul grăsimii din jurul altor organe (spre exemplu, genitale), așa că cercetătorii au luat-o de la capăt.

Acum, în urma unui experiment cu șoareci despre care oamenii de știință speră că se va aplica oamenilor și altor mamifere, cercetătorii au identificat regiunile cerebrale specifice care sunt responsabile cu gestionarea grăsimii viscerale. Mai mult, oamenii de știință au identificat un tip de „intermediar” celular care traduce semnalele neurale și reglează în mod activ grăsimea. Studiul a fost publicat în jurnalul Nature.

„Este ca și cum celulele neurale și imune nu vorbesc aceeași limbă”

Acel „intermediar” apare sub forma unor celule numite celulele limfoide înnăscute de tip 2 (ILC2), care preiau instrucțiuni dintr-o regiune a creierului numită hipotalamus, iar apoi acționează pentru a regla grăsimea viscerală.

„Este ca și cum celulele neurale și imune nu vorbesc aceeași limbă, iar aceste celule acționează ca un interpret”, a spus Henrique Veiga-Fernandes, unul dintre autorii studiului și imunolog la Centrul Champalimaud din Lisabona, potrivit Futurism.

Un truc simplu și universal pentru arderea de grăsimi

Aceste cercetări sunt preliminare (nu există nicio indicație reală că există un astfel de traseu în corpul uman). Așadar, nu putem spune cu certitudine că există un truc simplu și universal pentru arderea de grăsimi. Mai mult, oamenii de știință nu știu foarte multe despre celulele limfoide înnăscute de tip 2, acestea fiind neglijate de-a lungul anilor.

„Cea mai mare provocare din acest proiect este că te afli cu adevărat la frontieră”, a adăugat Veiga-Fernandes.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un studiu cu peste 50.000 de participanți a dezvăluit o legătură între „grăsimea brună” și o sănătate mai bună

Femeile care beau o anumită cantitate de cafea pe zi ar putea avea mai puţină grăsime corporală

Grăsimea din jurul arterelor poate contribui la sănătatea vaselor de sânge

Există o legătură între grăsimea abdominală şi gândirea flexibilă? Cercetătorii cred că da

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase