Marea Pată Roșie de pe Jupiter trece printr-o schimbare. Ce spun cercetătorii de la NASA?

06 10. 2021, 09:00

Telescopul Spațial Hubble al NASA a continuat să monitorizeze Marea Pată Roșie a lui Jupiter timp de peste un deceniu.

Aceasta este o furtună anticiclonică masivă, cu un diametru mult mai mare decât Pământul, care a fost observată pe suprafața planetei în urmă cu mai bine de 150 de ani. În tot acest timp, Marea Pată Roșie a rămas un mister.

Acum, Hubble a descoperit că viteze medii ale vântului din Marea Pată Roșie încep să crească treptat. Între 2009 și 2020, vitezele vântului de-a lungul marginilor furtunii au crescut cu 8%, potrivit NASA, vânturile de la perimetru atingând viteze în exces de 640 km/h.

Hubble, singurul telescop care poate surprinde vânturile lui Jupiter atât de detaliat

„Având în vedere că nu avem aeronave ce pot vâna furtunile de pe Jupiter, nu putem măsura în continuu vânturile de la fața locului. Hubble este singurul telescop care are tipul de instrumente ce pot surprinde vânturile lui Jupiter într-un mod atât de detaliat”, a explicat Amy Simon, om de știință la Centrul Goddard pentru Zborul Spațial al NASA.

Rezoluția imaginilor produse de Hubble este cu adevărat remarcabilă, fapt ce permite cercetătorilor să măsoare diferențele din vitezele vântului cu mai puțin de 2,5 km/h.

Credit foto: NASA, ESA, Michael H. Wong (UC Berkeley)

„Vorbim despre o schimbare atât de minoră încât dacă nu am avea 11 ani de date colectate de Hubble nu am ști că a avut loc. Mulțumită lui Hubble, noi avem precizia necesară pentru a observa o tendință de schimbare”, a adăugat Simon.

Ce anume stă la baza furtunii de pe Jupiter și cum își menține energia?

În ciuda datelor colectate până acum, nu știm foarte multe despre Marea Pată Roșie. Aflarea motivului din spatele creșterii vitezei vântului este dificilă „pentru că Hubble nu poate vedea baza furtunii foarte bine”, a explicat Michael Wong de la Universitatea din California, Berkeley, care a coordonat cercetările recente. „Tot ce este sub nori este invizibil pentru noi”, a adăugat Wong.

„Totuși, datele sunt interesante și ne pot ajuta să înțelegem ce anume stă la baza furtunii de pe Jupiter și cum își menține energia”, a mai subliniat Wong.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Impact uriaș pe Jupiter. Ceva a explodat în atmosferă, iar momentul a fost surprins de astronomi amatori

Astronomii dezvăluie secretul încălzirii atmosferice a lui Jupiter

Premieră! Vapori de apă descoperiți pe Ganymede, unul dintre sateliții lui Jupiter

Un mister al aurorelor de pe Jupiter a fost în sfârșit elucidat după 40 de ani