Home » D:News » Astronomii dezvăluie secretul încălzirii atmosferice a lui Jupiter

Astronomii dezvăluie secretul încălzirii atmosferice a lui Jupiter

Publicat: 14.08.2021
Astronomii dezvăluie secretul încălzirii atmosferice a lui Jupiter
Credit foto: Shutterstock/NASA

Fenomenul care i-a nedumerit pe astronomi timp de câteva zeci de ani, încălzirea atmosferei lui Jupiter, pare să-și fi găsit o explicație, potrivit noilor cercetări publicate recent în revista „Nature”.

Specialiștii în spațiu de la Universitatea din Leicester au întreprins cercetări pentru a stabili care este mecanismul care a stat în spatele încălzirii atmosferei lui Jupiter.

Utilizând datele oferite de Observatorul Keck din Hawaii, astronomii au creat cea mai detaliată și globală hartă a atmosferei superioare a gigantului gazos, confirmând pentru prima dată că puternicele aurore ale lui Jupiter sunt responsabile pentru furnizarea încălzirii pe întreaga planetă.

„Am încercat mai întâi să creăm o hartă de căldură globală a atmosferei superioare a lui Jupiter la Universitatea din Leicester.

Semnalul nu era suficient de puternic pentru a dezvălui ceva în afara regiunilor polare ale lui Jupiter la vremea respectivă, dar experiența dobândită în timpul cercetărilor ne-a ajutat să reușim în cele din urmă acest lucru cu ajutorul unuia dintre cele mai mari și mai competitive telescoape de pe Pământ”, a afirmat Dr. James O’Donoghue, cercetător la JAXA și, totodată, autorul principal al lucrării de cercetare, potrivit eurekalert.org.

Hărți de temperatură

„Folosind telescopul Keck, am produs hărți de temperatură cu detalii extraordinare. Am constatat că temperaturile sunt foarte ridicate în interiorul aurorei, așa cum era specificat, de altfel, și în lucrările anterioare, dar acum am putut observa că aurora lui Jupiter, în ciuda faptului că ocupă mai puțin de 10% din suprafața planetei, pare să fie responsabilă de încălzirea atmosferei”, a mai punctat cercetătorul.

Potrivit lui James O’Donoghue, reușita studiului s-a datorat în mare măsură colaborării internaționale dintre Centrul din Leicester, Universitatea din Boston, NASA și cercetătorii de la JAXA din Japonia. Au fost folosite date oferite de nava spațială Juno a NASA, aflată pe orbită în jurul lui Jupiter și a navei spațiale Hisaki a JAXA.

Cartografierea unor regiuni de pe planetă

Dr. Tom Stallard a comentat și el pe marginea studiului întocmit recent:

Criza energetică a lui Jupiter a fost o problemă rămasă mult timp nerezolvată. În urma cartografierii atente a anumitor regiuni de pe planetă, am ajuns la concluzia că, în cazul lui Jupiter, încălzirea atmosferei este direct asociată fenomenului de încălzirea aurorală”.

Un fel de Auroră Boreală mult mai puternică

Aurorele apar atunci când particulele încărcate sunt prinse în câmpul magnetic al unei planete. Aceste spirale de-a lungul liniilor de câmp către polii magnetici ai planetei lovesc atomii și molecule din atmosferă pentru a elibera lumină și energie.

Pe Pământ, acest fenomen este responsabil de apariția spectacolului de lumină specific Aurorii Boreale.

În cazul lui Jupiter, fenomenul provoacă cea mai puternică auroră din sistemul solar, pe de o parte, iar pe de alta cantități imense de energie care duc la  încălzirea accentuată în regiunile polare ale planetei.

Hărțile anterioare ale temperaturii atmosferice superioare au fost formate folosind imagini formate din doar câțiva pixeli. Insuficient pentru a oferi detalii de natură să explice cum poate fi schimbată temperatura pe toată planeta.

Citește și:

Premieră! Vapori de apă descoperiți pe Ganymede, unul dintre sateliții lui Jupiter

Un semnal radio bizar a fost descoperit venind din direcția uneia dintre lunile planetei Jupiter

Stația Spațială Internațională a surprins spectacolul uimitor de lumini al unei furtuni din atmosfera superioară

O strălucire de culoare verde a fost observată în atmosfera lui Marte. Fenomenul este prezent și pe Pământ

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase