Home » Știință » Impact uriaș pe Jupiter. Ceva a explodat în atmosferă, iar momentul a fost surprins de astronomi amatori

Impact uriaș pe Jupiter. Ceva a explodat în atmosferă, iar momentul a fost surprins de astronomi amatori

Publicat: 20.09.2021

Coliziunile nu sunt chiar neobișnuite pentru Jupiter. Însă, ce este neobișnuit în cazul de față este că cineva observa și filma gigantul gazos chiar în momentul coliziunii. Pasionați de astronomie din întreaga lume au surprins explozia din atmosfera superioară a planetei Jupiter.

La data de 13 septembrie 2021, la ora 22:39 UTC (01:39 ora României), astronomii amatori au surprins lumini puternice în urma unui aparent impact pe Jupiter. Printre aceștia se numără Harald Paleske din Germania și José Luis Pereira din Brazilia.

Dacă va fi confirmat, evenimentul va fi doar al optulea impact observat pe Jupiter de la coliziunea cometei Shoemaker-Levy 9 din 1994, care s-a descompus din cauza forțelor mareice ale lui Jupiter și a produs mai multe impacturi în lanț.

Cât de frecvente sunt impacturile pe planeta Jupiter?

Acestea s-au produs pe partea îndepărtată a planetei, însă un telescop de 2,2 metri din Hawaii a fotografiat semnăturile termice ale impacturilor, iar Telescopul Spațial Hubble a surprins urme întunecate lăsate în nori, ca niște cicatrice.

Nu se știe cu certitudine cât de dese sunt impacturile pe Jupiter, însă cercetătorii cred că asta se întâmplă destul de frecvent, undeva între 20 și 60 de impacturi pe an. Jupiter este un gigant gazos cu un câmp gravitațional imens, fapt ce accelerează meteoriții să genereze mai multe evenimente energetice decât observăm noi pe Pământ.

„De cele mai multe ori, aceste evenimente vor trece neobservate”

Cel mai recent impact pe Jupiter a fost în urmă cu mai bine de doi ani, scrie Science Alert.

„De cele mai multe ori, aceste evenimente vor trece neobservate. Jumătatea dintre acestea vor avea loc pe partea îndepărtată a planetei”, a spus Jonti Horner, astronom la Universitatea Queensland de Sud din Australia.

„Este un eveniment foarte rapid care durează doar câteva secunde”, a adăugat Horner.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Astronomii dezvăluie secretul încălzirii atmosferice a lui Jupiter

Un mister al aurorelor de pe Jupiter a fost în sfârșit elucidat după 40 de ani

Vulcanii ascunși adânc în Europa, satelitul înghețat al lui Jupiter, ar putea însemna prezența vieții extraterestre

Un semnal radio bizar a fost descoperit venind din direcția uneia dintre lunile planetei Jupiter

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase