Home » Știință » Specialiștii FDA nu recomandă a treia doză pentru cei vaccinați cu Moderna

Specialiștii FDA nu recomandă a treia doză pentru cei vaccinați cu Moderna

Specialiștii FDA nu recomandă a treia doză pentru cei vaccinați cu Moderna
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 13.10.2021

Oamenii de știință de la Administraţia pentru Medicamente şi Alimente (FDA) din Statele Unite au anunțat că vaccinul Moderna împotriva COVID-19 nu a îndeplinit toate criteriile agenției pentru efectuarea celei de-a treia doze, pentru că eficacitatea primelor două doze a rămas puternică.

Specialiștii FDA au declarat că datele de până acum pentru vaccinul Moderna au arătat că un rapel crește anticorpii de protecție, însă diferența nivelurilor de anticorpi înainte și după a treia doză nu a fost suficient de mare, în special la cei ale căror niveluri au rămas ridicate.

Documentele au fost publicate, marți, înaintea unei reuniuni a experților externi ai FDA, ce va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni, pentru a discuta despre dozele de rapel, potrivit Reuters.

În mod obișnuit, FDA urmează sfatul experților săi, dar nu este obligat să o facă.

Un grup de consilieri ai Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA se vor întâlni săptămâna viitoare pentru a discuta recomandări specifice cu privire la cine poate primi a treia doză Moderna, dacă FDA o autorizează.

Moderna a solicitat autorizație pentru a treia doză

Moderna a solicitat aprobarea unei doze de rapel de 50 micrograme care ar reprezenta jumătate din primele două doze administrate la o distanță de aproximativ patru săptămâni.

Un raport de luna trecută susținea că FDA înclina spre autorizarea rapelului Moderna de 50 micrograme.

Moderna dorește ca FDA să aprobe cea de-a treia doză de vaccin pentru persoanele cu vârsta de peste 65 de ani și pentru populațiile cu risc ridicat, în mod similar cu autorizația recentă acordată Pfizer-BioNtech pentru aceleași grupuri.

Și Johnson & Johnson vrea să obțină o autorizație pentru un rapel.

Companiile au citat date care au arătat o scădere a eficacității vaccinărilor inițiale. Cu toate acestea, oamenii de știință FDA sunt sceptici cu privire la necesitatea unui rapel în cazul vaccinului Moderna.

Vineri, consilierii FDA vor analiza și dacă este necesară o doză de rapel pentru vaccinul cu doză unică Johnson & Johnson.

Vă recomandăm să citiți și:

Suedia și Danemarca suspendă vaccinarea cu serul Moderna pentru persoanele mai tinere. Ce riscuri sunt

Peste 1,6 milioane de doze de Moderna, carantinate în Japonia. Ce s-a întâmplat

Moderna dezvoltă un vaccin care combină o doză de rapel împotriva COVID-19 și un antigripal

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase