Cercetătorii dezvoltă un algoritm pentru a comunica cu balene. Primele rezultate sunt promițătoare

07 11. 2021, 18:00

O echipă de oameni de știință a lansat un proiect cu scopul de a permite comunicarea cu balene, mai precis cașaloții.

Inițiativa a fost numită Project CETI (Cetacean Translation Initiative), iar obiectivul este utilizarea inteligenței artificiale astfel încât pentru a înțelege limbajul balenelor. Totodată, cercetătorii doresc să decodifice sunetele pe care cașaloții (Physeter macrocephalus) le folosesc pentru a comunica, sunete numite și „coda”.

Pentru a reuși, oamenii de știință au în plan să profite de procesarea limbajului natural (NLP), un subdomeniu al inteligenței artificiale concentrat pe procesarea limbajului scris și vorbit. Echipa a aplicat deja sunetele făcute de balene la un algoritm NLP, iar rezultatele au fost promițătoare.

Va fi nevoie de ani buni de cercetare în habitatele balenelor

Totuși, oamenii de știință trebuie să treacă de un obstacol important. Aceștia au nevoie de foarte multe date.

De fapt, primul obiectiv al Project CETI este colectarea de patru miliarde de „coda” de la cașaloți. Echipa plănuiește momentan să se inspire din cercetările existente de la Dominica Sperm Whale Project, inițiativă care a colectat mai puțin de 100.000 de sunete făcute de balene. Prin comparație, GPT-3, model binecunoscut de învățare automată pentru prezicerea limbajului, a fost instruit folosind aproximativ 175 de miliarde de cuvinte.

Cercetătorii au nevoie, de asemenea, să pună toate aceste sunete într-un context. Până la urma urmei, cuvintele fără context nu oferă nicio însemnătate. Astfel, va fi nevoie de ani buni de cercetare în habitatele balenelor, scrie Futurism.

O întreagă civilizație chiar sub nasul nostru

Un model de limbaj ar putea fi dezvoltat pentru a comunica cu balenele, fapt ce ar putea să schimbe complet modul în care oamenii percep și interacționează cu natura.

„Dacă descoperim că există o întreagă civilizație chiar sub nasul nostru, poate ne vom comporta diferit cu mediul înconjurător, iar asta ar putea duce la mai mult respect pentru lumea din jur”, a spus Michael Bronstein, director de învățare automată pentru Project CETI.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Inteligența artificială a dezvăluit un strămoș „fantomă” necunoscut în genomul uman

Oamenii de știință de la MIT au creat primul algoritm de inteligență artificială psihopat

Președintele Microsoft: Așteptați-vă la „un viitor orwellian” dacă nu adoptăm legi pentru a controla inteligența artificială

Inteligența artificială va câștiga în lupta cu oamenii. Laureat al premiului Nobel: „Nici nu încape îndoială”