Home » Istorie » Inteligența artificială a dezvăluit un strămoș „fantomă” necunoscut în genomul uman

Inteligența artificială a dezvăluit un strămoș „fantomă” necunoscut în genomul uman

Publicat: 31.10.2021

Nimeni nu știe cine a fost, doar că era diferită: o adolescentă care a trăit în urmă cu peste 50.000 de ani și care era atât de unică încât arăta ca un strămoș „hibrid” al oamenilor moderni pe care oamenii de știință nu l-au mai văzut până acum.

Abia recent, cercetătorii au descoperit că nu era singură. În cadrul unui studiu din 2019, oamenii de știință au folosit inteligență artificială pentru a identifica specia necunoscută de strămoș uman care s-a întâlnit cu oamenii moderni în timpul migrației din Africa din urmă cu milenii.

„În urmă cu 80.000 de ani, așa-numitul eveniment de migrație din Africa a avut loc, atunci când o parte din populația umană, care era deja alcătuită din oamenii moderni, a abandonat continentul african și a migrat spre alte continente, astfel ducând la apariția populațiilor actuale”, a explicat biologul evolutiv Jaume Bertranpetit de la Universitatea Pompeu Fabra din Spania.

Oamenii moderni au avut parteneri sexuali ocazionali

Pe măsură ce oamenii moderni își făceau drum spre Eurasia, aceștia s-au împerecheat cu hominizi antici și dispăruți de la alte specii. Până de curând, se credea că acești parteneri sexuali ocazionali includeau neanderthalieni și denisovani, cei din urmă fiind necunoscuți până în 2010.

Însă, un al treilea fost partener din vremuri apuse a fost izolat în ADN-ul eurasiatic, mulțumită algoritmilor de învățare automată care au analizat o cantitate imensă de cod genetic uman modern și antic, potrivit Science Alert.

„Teoria noastră coincide cu specimenul hibrid descoperit recent”

Astfel, cercetătorii au găsit dovezi ale unei „a treia introgresiuni”, o populație arhaică „fantomă” cu care oamenii moderni s-au împerecheat în timpul exodului african.

„Această populație este înrudită fie cu neanderthalieni-denisovani ori s-a rupt mai devreme din descendența denisovană”, au scris cercetătorii. Asta înseamnă că este posibil ca această a treia populație din istoria sexuală a omenirii să fie o combinație între neanderthalieni și denisovani.

„Teoria noastră coincide cu specimenul hibrid descoperit recent în Denisova, deși nu putem exclude deocamdată alte posibilități”, a spus Mayukh Mondal, membru al echipei de cercetare de la Universitatea Tartu din Estonia.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Genomul unui om dintr-o populație necunoscută până acum, recuperat dintr-o peșteră

Mai puțin de 10% din genomul uman este unic. Descoperirea surprinzătoare făcută de cercetători

Viața antică din peșteri. Cum foloseau strămoșii noștri diferite surse de lumină în peșteri

Top 10 detalii fascinante despre strămoșii noștri

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase