Home » Știință » Cum să eviți un rezultat fals-pozitiv atunci când folosești un test rapid antigen pentru SARS-CoV-2

Cum să eviți un rezultat fals-pozitiv atunci când folosești un test rapid antigen pentru SARS-CoV-2

Publicat: 14.11.2021
Cum să eviți un rezultat fals-pozitiv atunci când folosești un test rapid antigen pentru SARS-CoV-2
Sursa foto: Shutterstock

O echipă de cercetători canadieni a arătat că testele rapide antigen pentru depistarea virusului SARS-CoV-2 funcționează doar atunci când instrucțiunile de la producător sunt respectate.

Studiul a fost publicat în jurnalul Microbiology Spectrum al Societății Americane pentru Microbiologie.

Impulsul pentru un studiu care să demonstreze ceea ce este evident deja au fost postările de pe rețelele de socializare online care arată rezultate fals-pozitive la teste COVID-19 cu băuturi carbogazoase și fructe, o încercare de a discredita testele antigen, a explicat microbiologul Jason J. LeBlanc, autor coordonator al studiului.

Mai mult, elevii testați pentru SARS-CoV-2 adăuga pe furiș suc de fructe și alți contaminanți la dispozitivele de testare pentru a cauza rezultate fals-pozitive astfel încât să nu se ducă la școală, a adăugat LeBlanc.

Cum pot fi explicate rezultatele fals-pozitive în timpul testării antigen pentru SARS-CoV-2?

„Văzând utilizarea abuzivă și reprezentarea greșită a testelor pe social media, noi ne-am simțit obligați să obținem date științifice solide care să explice formarea de rezultate fals-pozitive în timpul testării antigen pentru SARS-CoV-2”, a precizat microbiologul.

Importanța studiului este mai mare decât combaterea dezinformării pe rețelele sociale online. Cercetările ar putea aduce beneficii semnificative pentru sănătatea publică globală, în timp ce testele rapide antigen din cazul de față au fost distribuite în peste 120 de țări.

„Această informație va ajuta cadrele medicale să ofere explicații științifice pentru rezultatele eronate care pot apărea atunci când testele sunt folosite în afara recomandărilor producătorului”, a spus Leblanc.

Oamenii de știință au efectuat testele rapide antigen pentru SARS-CoV-2 cu diverse băuturi din comerț, cu diferite conținuturi de sare și niveluri de pH. Toate aceste teste au produs rezultate fals-pozitive.

Omiterea soluției tampon, sau modificarea în orice fel, poate genera rezultate fals-pozitive

După aceea, fiecare componentă din soluția tampon, astfel că, în absența fiecăreia, a rezultat invariabil un răspuns fals-pozitiv. O soluție tampon este o soluție care rezistă la schimbările de pH atunci când este adăugat acid sau alcaliu. Soluțiile tampon cuprind de obicei un acid sau alcaliu slab alături de una dintre sărurile sale, precum și un mic compus organic numit tricină (eng. tricine). „Soluția tampon creează mediul care împiedică anticorpii să se atașeze unii de alții cu excepția cazului în care SARS-CoV-2 este prezent”, a explicat microbiologul.

Astfel, studiul a descoperit că omiterea soluției tampon de la producător, sau modificarea în orice fel, poate genera rezultate fals-pozitive. „Este evident rolul esențial al componentelor tampon pentru funcționarea adecvată a testării”, a spus LeBlanc.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Vaccinare obligatorie împotriva COVID-19 pentru personalul sanitar din Anglia

Prima țară din lume în care vaccinul anti-COVID-19 va fi obligatoriu pentru copiii mici

COVID-19 nu infectează celulele creierului uman. Ce sunt anosmia şi parosmia

Gena care dublează riscul de a muri de COVID-19 – studiu Oxford

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase