Oamenii de știință dezvăluie unde ar putea să își aibă originea schizofrenia în creier

16 02. 2022, 09:30

În procesul de rezolvare a unui mister care durează de zeci de ani în legătură cu o anumită proteină, oamenii de știință au identificat o locație specifică din creier în care ar putea să își aibă originea schizofrenia.

Cercetătorii care studiază proteina strâns legată de această tulburare psihiatrică sunt primii care au determinat funcția sa, localizând-o într-o structură din hipocamp numită girusul dentat.

În ciuda identificării multor gene care prezintă o anumită legătură cu schizofrenia, stabilirea exactă a unei părți a creierului care este probabil responsabilă de această tulburare s-a dovedit a fi extrem de dificilă – până acum.

Descoperirea ar putea ajuta la identificarea persoanelor cu risc de schizofrenie înainte ca aceasta să apară și ar putea duce la noi măsuri de diagnosticare, prevenire și tratament.

Schizofrenia afectează aproximativ 20 de milioane de persoane din întreaga lume

Simptomele includ halucinații, iluzii, pierderea sentimentului de identitate personală și pierderi de memorie.

Astfel, studiul, condus de cercetători de la USC Dornsife College of Letters, Arts and Sciences și publicat în Nature, se concentrează pe o proteină numită proteina 97 asociată cu sinapsele, sau SAP97, care se găsește în neuronii din creier.

Oamenii de știință au descoperit recent că mutațiile care inhibă funcția SAP97 pot da naștere la schizofrenie, facilitând o creștere de 40 de ori a riscului de a dezvolta boala- cea mai mare creștere a riscului documentată până în prezent pentru orice mutație.

Proteina care influențează modul în care sunt create și stocate amintirile

Necunoașterea modului sau a locului în care funcționează proteina a influențat stabilirea exactă a motivelor pentru care mutațiile în SAP97 ar duce la schizofrenie.

,,Este foarte posibil ca o funcție redusă a SAP97 să dea naștere celei mai mari creșteri a riscului de schizofrenie la oameni, dar funcția SAP97 a fost un mister total timp de decenii. Studiul nostru dezvăluie unde funcționează SAP97 în creier și arată exact ce efect au asupra neuronilor mutațiile asociate schizofreniei în această proteină”, au arătat cercetătorii.

Astfel, SAP97 aparține unei familii de proteine care reglează semnalizarea glutamatergică între neuroni și influențează modul în care sunt create și stocate amintirile.

Semnalizarea glutamatergică este un mod important prin care neuronii comunică între ei.

Oamenii de știință au analizat o altă regiune a creierului

Experimentele de până acum nu au reușit să demonstreze că SAP97 joacă un rol semnificativ în reglarea semnalizării glutamatergice în creier.

Lipsa dovezilor privind funcția SAP97 în reglarea comunicării dintre neuroni i-a frustrat pe oamenii de știință, având în vedere dovezile din ce în ce mai numeroase privind legătura dintre această proteină și schizofrenie. Astfel, nefiind evidentă nicio activitate SAP97 în regiunile creierului studiate în mod tradițional, Herring și echipa sa au ales să analizeze o altă regiune a creierului care a fost teoretic legată de schizofrenie, numită girusul dentat.

Girusul dentat este situat în hipocamp

Acesta controlează memoria episodică contextuală – amintirea conștientă a experiențelor de viață care include ce s-a întâmplat, alături de momentul și locul în care s-a întâmplat.

Memoria episodică contextuală este adesea alterată la persoanele cu schizofrenie, iar astfel de alterări pot contribui la dezvoltarea altor simptome asociate cu această tulburare.

Cercetătorii au studiat șobolanii cu SAP97 deteriorat și au căutat modificări ale activității în girusul dentat. Într-un final, le-au și găsit, notează EurekAlert.

Neuronii din girusul dentat cu funcție SAP97 redusă au prezentat creșteri extrem de mari ale semnalizării glutamatergice.

Cercetătorii intenționează să caute proteina în alte zone ale creierului

Creșterile mari ale semnalizării glutamatergice în girusul dentat cauzate de reducerea funcției SAP97 au produs, de asemenea, deficite semnificative în memoria episodică contextuală la rozătoare – un semn distinctiv al schizofreniei.

Rezultatele sunt primele care confirmă în ce parte a creierului este activ SAP97 și care stabilesc o legătură directă între alterarea funcției girusului dentat și dezvoltarea schizofreniei.

Cu toate acestea, Herring și echipa sa intenționează să caute activitatea SAP97 în alte zone ale creierului.

Datele lor pot contribui semnificativ la dezvoltarea unor strategii de tratament mai eficiente pentru această tulburare.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cum ar putea planta de canabis să prevină îmbătrânirea și moartea celulelor creierului

Liderii unei comunități antice foloseau halucinogene pentru a-și controla poporul

Un implant i-a permis unei persoane paralizate să-și controleze picioarele folosind o aplicație

Ce riscăm dacă folosim paracetamol prea mult timp? Puține dovezi privind beneficiile pe termen lung