Home » D:News » Ce riscăm dacă folosim paracetamol prea mult timp? Puține dovezi privind beneficiile pe termen lung

Ce riscăm dacă folosim paracetamol prea mult timp? Puține dovezi privind beneficiile pe termen lung

Ce riscăm dacă folosim paracetamol prea mult timp? Puține dovezi privind beneficiile pe termen lung
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 09.02.2022

Un studiu sugerează că în cazul persoanelor cu tensiune arterială ridicată care iau paracetamol pe bază de prescripție medicală ar putea crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral.

Medicii ar trebui să se gândească la riscurile și beneficiile pacienților care iau acest medicament timp de mai multe luni, spun cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh.

Aceștia subliniază că administrarea analgezicului pentru dureri de cap și febră este sigură. Alți experți spun că este nevoie de cercetări pe mai multe persoane, pe o perioadă mai lungă de timp, pentru a confirma rezultatele, scrie BBC.

Paracetamolul este utilizat pe scară largă în întreaga lume ca remediu pe termen scurt pentru dureri, dar este prescris, de asemenea, pentru a gestiona durerea cronică, în ciuda faptului că există puține dovezi privind beneficiile sale pe termen lung, precizează Mediafax.

Paracetamolul este utilizat pe scară largă în întreaga lume

Studiul a urmărit 110 voluntari, dintre care două treimi luau medicamente pentru tensiune arterială ridicată, sau hipertensiune arterială.

În cadrul studiului, voluntarilor li s-a cerut să ia 1 g de paracetamol de patru ori pe zi timp de două săptămâni – o doză obișnuită pentru pacienții cu dureri cronice – sau pastile placebo, timp de alte două săptămâni.

Studiul a arătat că paracetamolul a crescut tensiunea arterială, „unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale” – mult mai mult decât un placebo, a declarat profesorul James Dear, farmacolog clinician la Edinburgh.

Paracetamolul, un tratament universal

Un studiu american de amploare a constatat anterior o legătură între utilizarea pe termen lung a paracetamolului și riscul crescut de atac de cord – dar nu a putut dovedi că una a cauzat cealaltă.

Nici alte studii mai mici nu au reușit să confirme legătura. Echipa de la Edinburgh a declarat că nu a putut explica modul în care paracetamolul ar putea crește tensiunea arterială, dar că descoperirea lor ar trebui să conducă la o revizuire a prescripțiilor de paracetamol pe termen lung.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase