Home » Știință » Aproape 7.000 de oameni de știință ruși au semnat o scrisoare deschisă adresată lui Vladimir Putin

Aproape 7.000 de oameni de știință ruși au semnat o scrisoare deschisă adresată lui Vladimir Putin

Aproape 7.000 de oameni de știință ruși au semnat o scrisoare deschisă adresată lui Vladimir Putin
Militari ucraineni caută obuze neexplodate în Kiev, după un raid al forțelor ruse în Kiev. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 04.03.2022

Aproximativ 7.000 de oameni de știință, matematicieni și academici ruși au semnat o scrisoare deschisă adresată președintelui Vladimir Putin prin care protestează „puternic” față de războiul din Ucraina.

Reacția la nivel global asupra invaziei lansate de Moscova în Ucraina la sfârșitul lunii februarie a afectat deja o gamă largă de inițiative științifice, inclusiv Stația Spațială Internațională și o misiune ruso-europeană pentru trimiterea unui rover pe planeta Marte.

„Noi, oameni de știință și jurnaliști științifici ruși, protestăm puternic față de invazia militară în Ucraina lansată de forțele armate ruse”, arată scrisoarea deschisă.

Mai bine de 6.900 de semnatari ar putea risca amenzi sau chiar încarcerare după ce autoritățile ruse au adoptat legislație în ultimii ani care permite vizarea cetățenilor care critică guvernul.

Oamenii de știință au scris că Rusia este „agresorul militar și, prin urmare, un stat corupt”

Totodată, Parlamentul Rusiei a adoptat recent o altă lege care va permite intensificarea pedepselor pentru criticii războiului din Ucraina.

„Valorile umaniste reprezintă fundația pe care este construită știința. Anii întregi în care am încercat să consolidăm reputația Rusiei drept centru principal al matematicii au fost făcuți praf”, mai arată scrisoarea.

Scrisoarea mai subliniază că Congresul Internațional de Matematică, pe care Rusia ar fi trebuit să îl găzduiască în luna iulie, a fost anulat din cauza invaziei. De asemenea, oamenii de știință au scris că Rusia este „agresorul militar și, prin urmare, un stat corupt”.

O mare națiune științifică nu poate fi construită „în condițiile de față, atunci când viețile colegilor noștri, matematicienii din Ucraina, sunt în pericol din cauza armatei ruse”.

„Războiul va duce doar la pierderea totală a țării noastre”

„Rusia se află în izolare internațională, fără posibilitatea de a desfășura cercetări științifice aprofundate cu oamenii de știință din alte țări”, au mai scris cercetătorii.

„Noi suntem convinși că niciun interes geopolitic nu poate justifica această vărsare de sânge. Războiul va duce doar la pierderea totală a țării noastre”.

Sancțiunile impuse de Occident au tăiat Rusia de la inițiative globale. NASA caută modalități de a menține Stația Spațială Internațională pe orbită fără ajutor rusesc. Între timp, Agenția Spațială Europeană a transmis că „este puțin probabil” ca o misiune comună cu o sondă de aterizare rusească și un rover european să mai aibă loc anul acesta așa cum era programată.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Călătoria roverului Franklin spre Marte, întârziată de invazia rusă din Ucraina

Rusia refuză să lanseze sateliții britanici OneWeb dacă nu îi sunt îndeplinite cererile

Șeful programului spațial rus a făcut o gafă de neimaginat despre poziția Stației Spațiale Internaționale

NASA caută modalități de a ține Stația Spațială Internațională pe orbită fără ajutorul Rusiei

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase