Roverul Curiosity al NASA a surprins în detaliu terenul ciudat de pe planeta Marte

30 03. 2022, 09:30

This browser does not support the video element.

Greenheugh este o câmpie din craterul Gale. Terenul ciudat de pe Marte a fost observat mai întâi de pe orbită, apoi roverul Curiosity a fost trimis să cerceteze mai de aproape. Cea mai recentă imagine arată un teren numit „spate de aligator” datorită aspectului său.

„Înainte de a ajunge pe frontonul Greenheugh, echipa a fost intrigată de textura păstrată pe suprafața sa, așa cum este identificată în imaginile orbitale”, a scris Lauren Edgar într-o postare a misiunii NASA.

„Acum, că suntem aici, este destul de surprinzător să vedem cât de accidentat este, iar descrierea informală a acestui teren cu spate de aligator pare foarte potrivită!”, a continuat Edgar.

Terenul ciudat de pe Marte a fost observat mai întâi de pe orbită

Prima imagine din acest loc, unde Curiosity a ajuns la jumătatea lunii martie, arată stânci ascuțite ce seamănă cu o  piramidă, separate de creste. Cu siguranță au ceva reptilian, dar asta nu înseamnă că vom găsi crocodili sau aligatori pe Planeta Roșie.

Curiosity scanează acum terenul ciudat de pe Marte pentru a-i înțelege compoziția și, mai departe, oamenii de știință vor încerca să determine modul în care acesta s-a format.

Curiosity nu va sta degeaba în perioada următoare

Va fi nevoie de mai multe imagini pe care oamenii de știință de pe Pământ să le combine în mozaicuri mai mari pentru a vedea structurile stâncoase expuse pe creasta cu spate de aligator pentru a înțelege eroziunea care are loc acolo.

Acum că Marte a intrat în sezonul prăfuit, roverul va efectua și un studiu al fenomenului cunoscut drept „diavolul de praf” cât timp se află în pedimentul Greenheugh, citat de IFL Science.

Craterul Gale a fost un lac străvechi și, pe măsură ce Curiosity urcă în vârful său, pe Muntele Sharp, roverul observă roci din ce în ce mai vechi, obținând noi perspective despre cum era planeta Marte cu miliarde de ani în urmă.

Vă recomandăm să citiți și:

Un obiect misterios, detectat în urmă cu zeci de ani, ar fi putut să fie chiar Planeta 9

Ce ucide galaxiile? Rezolvarea unui vechi mister al astrofizicii

Imaginea cu Nebuloasa Voalul, surprinsă de Hubble în 2015, a fost refăcută de astronomi

Cum arată ploaia în Sistemul Solar. Picăturile de pe Terra sunt similare cu cele de pe Jupiter sau Saturn