Home » Știință » Cercetătorii au aflat care este viteza sunetului pe Marte. Ascultă AICI sunetele de pe Planeta Roșie!

Cercetătorii au aflat care este viteza sunetului pe Marte. Ascultă AICI sunetele de pe Planeta Roșie!

Credit foto: NASA/JPL-Caltech
Publicat: 24.03.2022

O echipă internațională de cercetători a analizat sunetele surprinse de roverul Perseverance și a aflat care este viteza sunetului pe planeta Marte.

Baptiste Chide, de la Laboratorul Național Los Alamos din SUA, a susținut o prezentare în cadrul Conferinței de Știință Planetară și Lunară, ediția 53, în care a explicat descoperirile echipei.

Roverul Perseverance a amartizat cu succes pe suprafața Planetei Roșii în urmă cu mai bine de un an, iar de atunci a explorat și studiat peisajul cu ajutorul camerelor și senzorilor aflați la bordul său. Perseverance a fost echipat și cu un microfon, fapt care i-a permis să trimită înapoi pe Pământ primele sunete auzite dintr-o lume îndepărtată, scrie Phys.org.

Sunetul are o viteză de aproximativ 240 m/s pe Marte

Chide a dezvăluit că echipa a folosit date de la microfonul roverului pentru a măsura viteza sunetului pe Marte.

Cercetătorii au măsurat timpul necesar pentru ca sunetele emanate de laserele roverului să se reîntoarcă la microfonul său. Laserele au fost folosite pentru a vaporiza rocile din apropiere și pentru a le studia compoziția.

Oamenii de știință au descoperit că sunetul are o viteză de aproximativ 240 m/s pe Marte. De asemenea, echipa a aflat că diferite frecvențe de sunet au diferite viteze pe Planeta Roșie. Viteza crește cu aproximativ 10 m/s peste 400 Hz. Această descoperire sugerează că, de fapt, comunicațiile ar fi extrem de dificile pe Marte, ceea ce ar însemna că diferite părți din dialog ar ajunge la ascultători în diferite intervale de timp. Astfel, convorbirile ar fi distorsionate.

Unde putem asculta sunetele înregistrate de Perseverance pe Marte?

Chide a mai spus că microfonul a permis măsurarea temperaturii de pe suprafața marțiană în jurul roverului. Asta a fost posibil pentru că sunetul se deplasează la diferite viteze în funcție de temperatură. Prin măsurarea vitezei sunetului de fiecare dată când Perseverance a folosit un laser, cercetătorii au reușit să calculeze schimbările bruște de temperatură.

Chide a subliniat că echipa va continua să monitorizeze și să analizele sunetele de pe Marte în următorul an pentru a afla mai multe despre fluctuațiile în timpul diferitelor evenimente de pe planet, cum ar fi lunile de iarnă sau furtunile de praf.

Toate sunetele înregistrate de roverul Perseverance pe Marte sunt disponibile și pot fi ascultate pe site-ul NASA, acolo unde cercetătorii au descris ce reprezintă fiecare zgomot, de la roțile vehiculului care se deplasează prin Craterul Jezero și până la vântul marțian. Totodată, sunetele înregistrate de Perseverance pot fi și descărcate.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Roverul Perseverance a pornit într-o nouă aventură pe Marte. Ce va explora de această dată?

O rocă a rămas blocată în una dintre roțile roverului Perseverance, trimis de NASA pe Marte

„Avem locuri de vizitat și roci de observat”. Roverul Perseverance a parcurs o distanță record pe Marte

Roverul Perseverance a observat „ceva ce nu a mai văzut nimeni” în rocile de pe Marte

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase