Stelele dezvăluie secretul unui semnal misterios provenit din centrul galaxiei

01 05. 2022, 20:00

Cercetătorii de la Universitatea Națională Australiană (ANU) au găsit o explicație alternativă pentru un semnal misterios de raze gamma care provine din centrul galaxiei, despre care s-a susținut mult timp că ar fi o semnătură a materiei întunecate.

Razele gamma sunt forma de radiație electromagnetică cu cea mai scurtă lungime de undă și cea mai mare energie.

Co-autorul studiului, profesorul asociat Roland Crocker, a declarat că acest semnal special de raze gamma – cunoscut sub numele de Excesul centrului galactic – ar putea proveni de fapt de la un anumit tip de stea neutronică cu rotație rapidă, rămășițele stelare ale unor stele mult mai masive decât Soarele nostru.

Excesul centrului galactic este o concentrație neașteptată de raze gamma care iese din centrul galaxiei noastre și care i-a nedumerit mult timp pe astronomi.

O semnătură a materiei întunecate?

„Lucrarea noastră nu pune la îndoială existența semnalului, dar oferă o altă sursă potențială”, a declarat profesorul Crocker, potrivit Phys.org.

„Aceasta se bazează pe pulsarii de milisecunde – stelele neutronice care se rotesc foarte repede – de aproximativ 100 de ori pe secundă. Oamenii de știință au detectat anterior emisii de raze gamma de la pulsari individuali de milisecunde în vecinătatea Sistemului Solar, deci știm că aceste obiecte emit raze gamma. Modelul nostru demonstrează că emisia integrată de la o întreagă populație de astfel de stele, în jur de 100.000 la număr, ar produce un semnal complet compatibil cu excesul din centrul galactic.”

Descoperirea ar putea însemna că oamenii de știință trebuie să regândească unde caută indicii despre materia întunecată.

„Natura materiei întunecate este în întregime un mister”

„Natura materiei întunecate este în întregime necunoscută, așa că orice indiciu potențial stârnește mult entuziasm”, a declarat profesorul asociat Crocker.

„Astfel, rezultatele noastre indică o altă sursă importantă de producție de raze gamma. De exemplu, semnalul de raze gamma din Andromeda, următoarea galaxie mare, cea mai apropiată de galaxia noastră, ar putea fi datorat în mare parte pulsarilor de milisecunde.”

Anuj Gautam, student la masterat la ANU, a condus cercetarea, la care au participat, de asemenea, oameni de știință de la Academia Forțelor de Apărare din Australia, Universitatea din Canterbury și Universitatea din Tokyo.

Cercetarea a fost publicată în revista Nature Astronomy.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Soarele îi uimește pe oamenii de știință. Ce se întâmplă cu steaua noastră?

Descoperire spectaculoasă despre găurile negre. Cum sfâșie mii de stele pentru a-și alimenta creșterea?

O vânătoare de comori. Masa stelelor gigante roșii, „furată” de vecinii strălucitori

Cum afectează găurile negre supermasive nașterea stelelor?