O „față zâmbitoare”, surprinsă de Telescopul Hubble în spațiul cosmic

28 05. 2022, 08:14

Într-o nouă imagine a Telescopului Spațial Hubble, două stele strălucitoare, aflate deasupra unor fire de gaz par să formeze o „față care zâmbește” chiar în afara galaxiei Calea Lactee.

„Fața zâmbitoare” aparține obiectului DEM L249, situat într-un petic de cer din sud, unde locuiește constelația slabă Mensa.

Acum, putem privi zâmbetul lui DEM L249 datorită fotografiei realizate de Telescopul spațial Hubble, publicată de Agenția Spațială Europeană.

Rânjetul este, de fapt, o dovadă a unei ciudățenii psihologice, numită pareidolie, care este tendința de a vedea expresii semnificative, asemănătoare unor fețe, în obiecte sau fenomene naturale aleatorii.

Imaginea arată cele două stele luminoase, colorate în albastru, de o parte și de alta a câmpului imaginii, deasupra unei guri deschise, alcătuite din filamente galactice, aflate dedesubt.

Ce a creat obiectul DEM L249??

Obiectul, DEM L249, este situat la aproximativ 160.000 de ani-lumină de Pământ, în Marele Nor al lui Magellan – o galaxie satelit a Căii Lactee.

Filamentele de praf și gaz surprinse în imagine sunt, de fapt, rămășițele unei explozii stelare – mai exact, supernova unei stele pitice albe, de obicei stabile. Aproximativ 95% din toate stelele – inclusiv Soarele – vor deveni un obiect similar la sfârșitul vieții lor.

Astfel, astronomii cred că o stea pitică albă a explodat în supernova care a creat DEM L249, deoarece a acumulat material de la un obiect din apropiere, poate o altă rămășiță de stea.

Un „cataclism cosmic”

În această teorie, steaua pitică albă a sifonat material de la partenerul său, dar a devenit prea grea, ajungând în cele din urmă la o masă critică și explodând în ceea ce Agenția Spațială Europeană descrie drept un „cataclism cosmic”.

Supernova a scuturat bobine de material care acum decorează o porțiune de Univers atât de strălucitoare, încât Hubble poate vedea clar aceste bijuterii de la o distanță de aproximativ 160.000 de ani-lumină.

Hubble a realizat această imagine în încercarea de a găsi companionii supraviețuitori ai stelelor pitice albe care s-au transformat în supernove, indică NASA, potrivit Inverse.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Comoara din arhivă. Telescopul Spațial Hubble a dezvăluit peste 1.000 de noi asteroizi

Telescopul spaţial Hubble împlineşte 32 de ani de funcţionare – VIDEO

„O descoperire unică”. Hubble dezvăluie noi indicii despre originea găurilor negre supermasive

Telescopul Hubble a fotografiat „ochiul” unei galaxii care privește din spațiul îndepărtat