Home » Știință » Telescopul Hubble a fotografiat „ochiul” unei galaxii care privește din spațiul îndepărtat

Telescopul Hubble a fotografiat „ochiul” unei galaxii care privește din spațiul îndepărtat

Publicat: 21.03.2022
Telescopul Hubble a fotografiat „ochiul” unei galaxii care privește din spațiul îndepărtat
NGC 1097. Imagine din martie 2022. Foto: ESA /Hubble & NASA, D. Sand, K. Sheth

Telescopul Hubble a surprins în mod clar inima unei galaxii îndepărtate, structurată similar cu Calea Lactee.

Noua imagine surprinsă de telescopul Hubble arată „ochiul” unei galaxii numită NGC 1097, care se află la 48 de milioane de ani-lumină depărtare de Pământ. NGC 1097 este o galaxie spirală barată, fapt ce o plasează în aceeași categorie cu Calea Lactee.

„Această imagine dezvăluie complexitatea rețelei de stele și praf din centrul lui NGC 1097, cu firele lungi de praf evidențiate într-o nuanță de roșu închis”, au spus oficiali de la Agenția Spațială Europeană (ESA), care este partener în proiectul Telescopului Spațial Hubble, potrivit Space.com.

Cum a fost creată imaginea de la telescopul Hubble?

Două instrumente de la bordul Hubble au contribuit la vizualizarea de înaltă definiție: Wide Field Camera 3 și Advanced Camera for Surveys. (Al doilea instrument tocmai a sărbătorit 20 de ani în spațiu după instalarea din timpul unei misiuni din 2002.)

Noua imagine uimitoare se bazează pe capacitatea avută de telescopul Hubble de a vedea atât în spectrul vizual, cât și în cel infraroșu (care înregistrează căldura).

Cele două camere sunt fiecare optimizate pentru un set specific de lungimi de undă, iar imaginea a fost compusă „folosind șapte filtre diferite în total” pentru instrumente, au explicat oficialii ESA. Imaginea este apoi colorată în lungimi de undă vizuale pentru difuzare publică.

Ce au arătat alte observații cu NGC 1097?

Alte observații cu NGC 1097, de exemplu, le-au permis astronomilor să evalueze puterea găurii sale negre. În 2015, de exemplu, urmărirea mișcărilor a două tipuri de gaze moleculare din jurul centrului galactic i-a ajutat pe cercetători să estimeze că gaura neagră a galaxiei are masa de 140 de milioane de sori. În comparație, Calea Lactee are doar aproximativ 4 milioane de sori.

Telescopul spațial James Webb, lansat la finalul anului 2021, va face în curând propriile observări cu privire la galaxii, pentru a afla mai multe despre structura și evoluția acestora.

Vă recomandăm să citiți și:

Cum s-a transformat Pământul dintr-o minge de foc într-o planetă locuibilă?

Cum ar arăta o planetă asemănătoare Pământului în sistemul Alfa Centauri?

Un asteroid a fost detectat cu doar două ore înainte de intrarea în atmosfera Pământului. De ce este totuși o veste bună?

O nouă supernovă a fost identificată în bizara galaxie Roată de Car

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase