Home » Știință » Comoara din arhivă. Telescopul Spațial Hubble a dezvăluit peste 1.000 de noi asteroizi

Comoara din arhivă. Telescopul Spațial Hubble a dezvăluit peste 1.000 de noi asteroizi

Comoara din arhivă. Telescopul Spațial Hubble a dezvăluit peste 1.000 de noi asteroizi
Credit: NASA/ESA HST, Melina Thévenot
Publicat: 18.05.2022

Cercetătorii au descoperit peste 1.700 de trasee de asteroizi în datele arhivate de Hubble din ultimii 20 de ani. În timp ce mulți dintre asteroizi erau cunoscuți anterior, peste 1.000 nu erau. Aceștia ar putea deține indicii valoroase despre istoria Sistemului Solar.

Pe măsură ce timpul trece și tot mai multe telescoape efectuează observații, datele de arhivă combinate ale acestora continuă să crească. Uneori, în aceste date se ascund descoperiri care așteaptă noi instrumente analitice înainte de a fi dezvăluite. Este ceea ce s-a întâmplat în cadrul unui efort numit Hubble Asteroid Hunter.

În 2019, un grup de astronomi a lansat Hubble Asteroid Hunter, un proiect științific pe platforma Zooniverse. Scopul lor a fost de a cerceta datele Hubble pentru a găsi noi asteroizi.

Astronomii au publicat rezultatele proiectului lor într-o nouă lucrare din revista Astronomy and Astrophysics. Autorul principal este Sandor Kruk de la Institutul Max Planck pentru Fizică Extraterestră, notează ScienceAlert.

„Gunoiul unui astronom poate fi comoara altui astronom”

Datele pe care le-au căutat au fost în mare parte rezultate din alte eforturi de observare care nu se concentrau pe asteroizi. „Gunoiul unui astronom poate fi comoara altui astronom”, a declarat Kruk într-un comunicat de presă.

Proiectul a examinat peste 37.000 de imagini Hubble. Acestea au fost realizate între 30 aprilie 2002 și 14 martie 2021 cu Advanced Camera for Surveys și Wide Field Camera 3 de la bordul Telescopului Spațial Hubble. Cele mai multe imagini sunt expuneri lungi de 30 de minute, astfel încât urmele de asteroizi apar ca niște dungi curbate.

Credit: ESA/Hubble & NASA, S. Kruk (ESA/ESTEC), Hubble Asteroid Hunter citizen science team, M. Zamani

„Din cauza orbitei și mișcării Hubble, dungile apar curbate în imagini, ceea ce face dificilă clasificarea urmelor de asteroizi – sau, mai degrabă, este dificil să îi spui unui computer cum să le detecteze automat”, a explicat Sandor Kruk. „Prin urmare, am avut nevoie de voluntari pentru a face o clasificare inițială, pe care am folosit-o apoi pentru a antrena un algoritm de învățare automată.”

Astfel, 11.482 de voluntari au participat la clasificarea imaginilor. Aceștia au furnizat 1488 de clasificări pozitive în aproximativ 1% din imagini.

Indicii despre populația de asteroizi din Sistemul nostru Solar

Munca cetățenilor a antrenat un algoritm de învățare automată pentru a căuta rapid și precis restul imaginilor. Algoritmul a contribuit cu alte 900 de detecții pentru un total de 2487 de potențiale urme de asteroizi în datele Hubble.

Trei dintre autorii lucrării, inclusiv autorul principal Sandor Kruk, au analizat rezultatele, ceea ce a dus la 1701 trasee găsite în 1316 imagini Hubble. Aproximativ o treime erau asteroizi cunoscuți, rămânând 1031 de asteroizi neidentificați.

Observațiile ulterioare vor confirma câți dintre aceștia sunt asteroizi nou-descoperiți și le vor determina orbitele. Unii dintre cei 1031 nu vor fi probabil confirmați, dar restul vor contribui la aprofundarea cunoștințelor noastre despre populația de asteroizi din Sistemul nostru Solar.

Acești asteroizi nu au fost detectați deoarece sunt mai slabi și probabil mult mai mici decât majoritatea asteroizilor detectați de la sol. Această lucrare este prima publicată ca parte a proiectului Hubble Asteroid Hunter. În lucrările ulterioare, autorii vor folosi forma curbată a urmelor asteroizilor pentru a determina orbitele și distanțele acestora.

Vă recomandăm să mai citiți și:

„O descoperire unică”. Hubble dezvăluie noi indicii despre originea găurilor negre supermasive

Telescopul Hubble a stabilit un record extraordinar. Aceasta este cea mai îndepărtată stea observată vreodată

Originile vieții pe Pământ, ascunse în asteroizi. Ce au descoperit oamenii de știință?

Un sistem ingenios de pulverizare a asteroizilor, singura șansă a Pământului în cazul unei catastrofe

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase