O cometă uriașă va trece pe lângă Pământ. Cum putem să o observăm?

25 06. 2022, 13:00

O cometă observată pentru prima dată în depărtare în 2017 ar putea fi în curând la îndemâna astronomilor amatori.

Cometa C/2017 K2 (PANSTARRS), numită pe scurt K2, era atunci cea mai îndepărtată cometă activă reperată vreodată, titlu pe care l-a cedat recent megacometei Bernardinelli-Bernstein, detectată anul trecut. Dar chiar și cu un superlativ în minus, K2 este remarcabilă prin activitate.

Cometa a început să scuipe gaz și praf în Sistemul Solar îndepărtat, în timp ce este mai tipic pentru comete să se trezească în jurul orbitei lui Jupiter, mult mai aproape.

Cinci ani mai târziu, corpul înghețat se apropie în sfârșit de Pământ și de astronomi. Cea mai apropiată trecere a lui K2 de planeta noastră va avea loc pe 14 iulie, iar cel mai aproape de Soare va fi pe 19 decembrie.

K2 era cea mai îndepărtată cometă activă reperată vreodată

Presupunând că K2 supraviețuiește călătoriei încălzite și continuă să se lumineze, EarthSky prezice că oamenii cu telescoape mici vor putea să o observe în curând pe călătoare.

„Ar trebui să se lumineze până la magnitudinea 8 sau chiar 7, încă prea slabă pentru ochiul liber”, a scris EarthSky.

Observatorii pot, de obicei, să observe stele de magnitudine 6 în condiții de cer întunecat, fără niciun ajutor. În cazul acestei comete, veți avea nevoie, de asemenea, de zone departe de poluarea luminoasă pentru a o observa cu un telescop. „Dacă cerul este mai întunecat, cu atât contrastul va fi mai bun”, a sfătuit EarthSky.

Pe măsură ce cometa se apropie de noi, observatoarele profesioniste ar putea fi capabile să își dea seama cât de mare este nucleul ei. Primele observații ale Telescopului Canada-Franța-Hawaii (CFHT) au sugerat că nucleul lui K2 ar putea avea o lățime cuprinsă între 30 și 160 de kilometri. Observațiile Telescopului Spațial Hubble au sugerat că ar putea avea cel mult 18 km.

Toate predicțiile privind activitatea cometei se pot schimba

În 2017, imaginile Hubble au determinat că atmosfera cometei include probabil oxigen, azot, dioxid de carbon și monoxid de carbon, toate transformându-se din solide în gaz pe măsură ce cometa s-a încălzit, scrie Space.

O căutare în arhivă a imaginilor CFHT a sugerat că K2 a fost activă cel puțin încă din 2013, când se afla între orbitele lui Uranus și Neptun, a precizat NASA la vremea respectivă.

Cu toate acestea, toate predicțiile privind activitatea cometei se pot schimba. Cometele sunt predispuse să se destrame sau să se lumineze în mod imprevizibil atunci când se apropie de căldura și gravitația intensă a Soarelui nostru. Această caracteristică, însă, le face cu atât mai interesante pentru astronomii care vor să înțeleagă cum se formează cometele.

Vă recomandăm să mai citiți și:

NASA a confirmat cea mai mare cometă detectată vreodată. Ce dimensiuni are?

Cometa Leonard s-a stins. Povestea unui vizitator luminos într-o perioadă întunecată

Erupțiile de pe cometa Leonard au fost văzute de un satelit NASA

Cometa NEOWISE este vizibilă chiar acum. Vor trece 7.000 de ani până când o vom putea vedea din nou