Home » Știință » Erupțiile de pe cometa Leonard au fost văzute de un satelit NASA

Erupțiile de pe cometa Leonard au fost văzute de un satelit NASA

Erupțiile de pe cometa Leonard au fost văzute de un satelit NASA
Foto: NASA GSFC
Publicat: 25.12.2021

Satelitul STEREO-A al NASA a surprins erupțiile de pe cometa Leonard în timp ce aceasta continua să pătrundă în Sistemul Solar interior. STEREO-A a capturat cometa în timp ce se încălzea și arunca o masă gazoasă, crescând totodată în luminozitate.

Numită după Gregory Leonard, un astronom de la Laboratorul Lunar și Planetar al Universității din Arizona, care a descoperit globul de gheață în ianuarie 2021, cometa Leonard, sau C/2021 A1, este o cometă cu o perioadă foarte lungă. Asistăm la prima și ultima apropiere de Sistemul Solar interior în 80.000 de ani, scrie Space.com.

În ultimele câteva zile, pe măsură ce cometa s-a apropiat de Soare și s-a încălzit, a început să aibă erupții, în care aruncă materiale volatile precum gaze și gheață de apă care străluesc. Aceste explozii apar ca schimbări rapide ale luminozității, au scris oficialii NASA într-o descriere a imaginii.

Erupțiile de pe cometa Leonard sunt cauzate de apropierea de Soare

Imaginea a fost surprinsă de STEREO-A, un telescop de mărimea unui cărucior de golf, care a fost lansat în 2006 pentru a observa Soarele. (A fost lansat cu un geamăn, STEREO-B, dar NASA a pierdut contactul cu acesta în 2014.) STEREO-A urmărește cometa Leonard din noiembrie.

Leonard este cea mai strălucitoare cometă din 2021 și a avut cea mai apropiată apropiere de Pământ pe 12 decembrie și de Venus pe 17 decembrie.

Dar cometa încă se apropie de Soare. Va atinge punctul cel mai apropiat de steaua noastră pe 3 ianuarie 2022, la o distanță de aproximativ 0,6 UA (Unități Astronomice; 90 de milioane de kilometri).

Vă recomandăm să citiți și:

O barieră misterioasă împiedică razele cosmice să ajungă în centrul galactic

Un echipaj din Rusia va pleca spre ISS pentru a filma primul film în spațiu

Moment istoric pentru Virgin Galactic. Richard Branson și echipajul au ajuns în spațiu

Noi imagini fără precedent cu gaura neagră supermasivă M87*

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase