NASA, pregătită de impact! Telescopul James Webb va fi lovit de un micrometeoroid în fiecare lună

11 07. 2022, 18:00

Cel mai mare telescop spațial al NASA va trebui să fie și unul dintre cele mai rezistente. Oamenii de știință au explicat faptul că Telescopul James Webb va fi lovit de un micrometeoroid în fiecare lună.

Un raport publicat recent în jurnalul Nature a dezvăluit că faptul că cercetătorii sunt în alertă pentru un potențial impact, după ce lovitura suferită de Telescopul Spațial James Webb în luna mai a fost mult mai gravă decât se așteptau oamenii de știință.

Deși funcțiile telescopului nu au fost avariate, cercetătorii au trebui să se întrebe dacă estimările inițiale privind riscurile din spațiu au fost veridice. Atunci când NASA a început să proiecteze Telescopul James Webb, cercetătorii săi au estimate că oglinzile uriașe ar putea fi lovite o dată pe lună și că pagubele vor fi minore.

Orice obiect poate fi periculos atunci când se deplasează cu viteză

„Doar timpul ne va spune dacă ultimul impact a fost o anomalie”, a declarat Mike Menzel, inginer coordonator al lui Webb, citat de Futurism.

În spațiu, particulele se deplasează la fel rapid precum un glonț. Deși mulți micrometeoroizi și alte fragmente spațiale care lovesc telescopul sunt relativ mici, aproape orice obiect poate fi periculos atunci când se deplasează cu viteză.

Avem și o veste bună?

Vestea bună este că cercetătorii pot ajusta oglinzile placate cu aur ale lui Webb cu o acuratețe incredibilă și pot folosi manevre care protejează observatorul de deșeurile spațiale. O astfel de capabilitate este de mult timp necesară și pentru Stația Spațială Internațională, care a trebuit să se ferească de nenumărate ori până acum.

La fel ca stația spațială, mici pagube se vor acumula în timp pe oglinzile lui Webb, însă multe sau chiar mare parte dintre probleme vor putea fi rezolvate chiar de pe Pământ.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O imagine hipnotizantă cu Universul, realizată de Telescopul James Webb

Telescopul Webb, pe cale să privească în „Ochiul lui Sauron”, unul dintre cele mai strălucitoare obiecte din Univers

Telescopul Spațial James Webb, lovit de un micrometeoroid la doar câteva luni de la lansare

James Webb depășește deja așteptările. Telescopul observă Universul mai clar decât sperau inginerii săi