Home » Știință » Bule în spațiu, ideea surprinzătoare care ar putea încetini schimbările climatice

Bule în spațiu, ideea surprinzătoare care ar putea încetini schimbările climatice

Publicat: 28.08.2022

Schimbările climatice sunt o problemă reală. Emisiile de gaze cu efect de seră, cauzate de om, precum dioxidul de carbon și metanul, sunt principalul motor al unei creșteri fără precedent a temperaturilor medii globale, cu o viteză nemaiîntâlnită până acum în istoria geologică a Pământului.

Problema este atât de gravă, încât orice încercare de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră ar putea fi prea puțin și prea târziu. Astfel, o echipă de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts a propus o nouă soluție radicală: bule… în spațiu.

Gândirea se bazează pe două domenii de interes. Una este că, oricât am încerca să reducem sau chiar să eliminăm emisiile de gaze cu efect de seră în viitor, daunele pe care le-am provocat deja în urma unui secol de industrializare avansată au stabilit deja cursul traiectoriei climatice a Pământului într-o direcție greșită.

Este posibil să fie atât de rău încât, chiar dacă mâine am opri complet toate emisiile de gaze cu efect de seră, tot ar trebui să trăim cu efectele grave ale schimbărilor climatice timp de decenii și chiar secole, inclusiv creșterea continuă a nivelului mării, mai multe evenimente meteorologice extreme și perturbări în regiunile producătoare de alimente.

Cercetătorii au propus o soluție radicală

O altă modalitate de a aborda problema este de a sechestra sau elimina carbonul sau de a limita într-un fel cantitatea de lumină solară care ajunge la suprafața Pământului, de exemplu, prin eliberarea de aerosoli în atmosferă. Echipa de la MIT susține că, în general, aceasta este o idee proastă, deoarece sistemul nostru climatic este atât de complex și de dinamic, încât introducerea unor factori artificiali în atmosfera însăși nu poate fi inversată.

De aceea se gândesc la spațiu. Ideea este de a dezvolta o plută de membrane subțiri asemănătoare unor bule. Aceste membrane vor reflecta sau absorbi o fracțiune din lumina solară care ajunge pe Pământ, blocând-o literalmente.

Echipa susține că, în cazul în care cantitatea de lumină solară care ajunge pe Pământ ar fi redusă cu doar 1,5%, am putea elimina complet efectele tuturor gazelor cu efect de seră pe care le producem.

Pentru a bloca chiar și un procent din producția Soarelui ar fi nevoie de o plută de mii de kilometri lățime, ceea ce ar face din ea cea mai mare structură pe care am pus-o vreodată în spațiu. Așadar, există doar o mică provocare inginerească pentru a face acest lucru să funcționeze, scrie Inverse.

O plută de mii de kilometri lățime?

Și în timp ce cercetătorii de la MIT susțin că această abordare spațială este complet reversibilă, acest lucru este doar într-un anumit sens. Da, dacă decidem că pluta este o idee proastă sau că nu face ceea ce am sperat că va face, am putea să o lăsăm să plutească liberă sau să o dezasamblăm. Dar clima Pământului este un sistem complex, cu multe bucle complicate încorporate în el, pe care nu le înțelegem pe deplin.

Care ar fi efectele totale ale blocării luminii solare cu un procent și jumătate de-a lungul anilor, deceniilor și secolelor? Ce efect ar avea asupra biosferei sau asupra nivelului de acoperire a norilor sau a evaporării oceanelor sau asupra a mii de alte considerente? Credem cu adevărat că avem capacitatea tehnică și intelectuală de a face acest lucru corect?

Echipa recunoaște că mai este mult de lucru și ca, pentru moment, bulele din spațiu rămân la stadiul de idee.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Schimbări climatice. Topul celor mai mari poluatori din lume

Mormanele de gunoi antic arată cum Imperiul Bizantin era afectat de boli şi schimbări climatice

Jupiter se afla in mijlocul unor schimbari climatice violente

Majoritatea țestoaselor marine din Florida se nasc femele din cauza schimbărilor climatice

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase