Home » Știință » Telescopul Webb a surprins spațiul cosmic așa cum nu l-am văzut niciodată

Telescopul Webb a surprins spațiul cosmic așa cum nu l-am văzut niciodată

Telescopul Webb a surprins spațiul cosmic așa cum nu l-am văzut niciodată
Cercetătorii privesc un ecran care prezintă mozaicul Epoch 1. Credit foto: R. Larson/University of Texas at Austin
Publicat: 28.08.2022

Minunile spațiului îndepărtat nu au arătat niciodată atât de bine. O echipă de oameni de știință care analizează datele de la Telescopului Spațial James Webb au dat publicității un mozaic colosal de imagini.

Imaginea de la colaborarea Cosmic Evolution Early Release Science Survey (CEERS) este un mozaic format din 690 de cadre individuale făcute de instrumentul Near Infrared Camera (NIRCam) al lui Webb.

Imaginea Epoch 1, așa cum a fost denumită, arată galaxii îndepărtate ale căror lumină a trecut din spectrul vizibil în cel infraroșu, în timpul călătoriei sale prin spațiu și timp, și surprinde o serie de curiozități care, fără îndoială, vor inspira cercetări viitoare.

Imaginile au dus deja la noi descoperiri

„Epoch 1 acoperă mai puțin de jumătate din zona totală survolată de pe cer”, arată un comunicat de presă al CEERS, adăugând că „imaginile au dus deja la noi descoperiri și o abundență neașteptată, dar binevenită, de galaxii nemaivăzute până acum”.

Acestea includ un obiect extrem de roșiatic, numit galaxia lui Maisie după fiica directorului de proiect Steven Finkelstein, care ar putea fi una dintre cele mai timpurii galaxii observate vreodată, apărând așa cum era după mai puțin de 400 de milioane de ani de la Big Bang.

Alte minuni explicate de echipa CEERS includ un arc de galaxii mai mici în apropierea unui galaxii mai strălucitoare, galaxii spiralate care interacționează, o supernova și o grupare de galaxii roșiatice.

„O abundență neașteptată de galaxii nemaivăzute până acum”

Mai avem multe de aflat de la cercetătorii de la CEERS. Rebecca Larson, astrofizician și membru al echipei, a declarat că, de fapt, colaborarea este încă la început, iar studiul a fost conceput pentru a testa elaborarea de cercetări extragalactice în timp ce Telescopul Spațial Webb desfășoară alte observații.

„Datele noastre au dus deja la noi descoperiri și o abundență neașteptată, dar binevenită, de galaxii nemaivăzute până acum”, a scris Larson pe o rețea de socializare, potrivit Space.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Telescopul Spațial James Webb dezvăluie aurorele spectaculoase de pe Jupiter

Telescopul James Webb a descoperit o galaxie uimitoare la marginea Universului

O nouă imagine uimitoare realizată de Webb. Cum a surprins telescopul fascinanta galaxie Roată de Car?

Telescopul James Webb a descoperit cea mai veche galaxie observată vreodată

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase