Cheia pentru a construi orașele viitorului, ascunsă pe Marte și Lună

01 09. 2022, 18:00

Oamenii de știința au descoperit că regolitul de pe Marte și de pe Lună se poate transforma în ciment de primă mână.

Știinta materialelor a preluat de mult timp conducerea cercetării în domeniul explorării spațiale, iar în ultima vreme pare să fi primit chiar mai multă atenție decât de obicei. Acest lucru este valabil mai ales pentru materialele de construcție.

NASA a finanțat mai multe programe noi de cercetare pentru a dezvolta noi materiale de construcție care pot face orice, de la asigurarea structurii viitoarelor habitate umane până la platforme de aterizare pentru viitoarele misiuni cu rachete reutilizabile. Acum, acest al doilea obiectiv este cu un pas mai aproape, datorită cercetătorilor de la Universitatea din Delaware.

Lucrarea lor recentă, publicată în Advances in Space Research, descrie o metodă de fabricare a unui tip de geopolimer din simulanți de regoliți marțieni și lunari. Geopolimerii sunt o formă avansată de beton care are proprietăți fizice îmbunătățite, cum ar fi rezistența la compresie și toleranța termică.

Ciment pe Marte și Lună?

Aterizarea unei rachete pe o altă planetă (sau pe Lună, de altfel) este riscantă. Praful și pietrele aruncate spre cer de curentul descendent al coloanei de flăcări pe care o emite racheta ar putea deteriora racheta însăși sau orice ar putea transporta, cum ar fi oamenii.

Cel mai bun mod de a opri acest potențial pericol ar fi construirea unei platforme de aterizare. Cu toate acestea, una făcută din beton obișnuit nu poate rezista la explozia unei rachete fără să se spargă în bucăți care sunt cele mai periculoase pentru rachete. Aici intervin geopolimerii.

Cu proprietățile lor fizice și termice, aceștia sunt ideali pentru a servi drept material pentru pista de aterizare pentru rachete. Singura problemă este – cum le poți produce de pe Pământ? Acesta a fost obiectivul principal al echipei din Delaware, scrie Inverse.

Aceștia au folosit simulări de regolit marțian și lunar ca bază pentru fabricarea geopolimerului, care a fost creat folosind o combinație de argilă și un solvent cu un pH ridicat – în acest caz, silicat de sodiu.

Materiale de construcție din regolitul extraterestru

După ce au amestecat cele două materiale, cercetătorii au lăsat amestecul rezultat să se întărească timp de șapte zile înainte de a testa proprietățile noului material.

În condiții asemănătoare cu cele de pe Pământ, materialele create de ei au avut genul de proprietăți pe care le căutau. Cu toate acestea, condițiile marțiene nu au fost la fel de favorabile. La -80 de grade Celsius, reacția de formare a geopolimerului aproape că nu a avut loc deloc. În plus, în vid, care este, de asemenea, starea naturală a Lunii sau a lui Marte, formarea nu a avut loc la fel de bine ca în condițiile ambiante de pe Pământ.

Astfel, fie viitorii exploratori spațiali ar putea folosi un sistem care să încălzească și să presurizeze argila extraterestră, astfel încât reacția să aibă loc conform așteptărilor, fie progresele ulterioare în domeniul materialelor ar putea indica soluții potențiale care ar putea fi realizate la temperaturi ambientale pe Lună și Marte. Oricare dintre cele două variante ar necesita mai multe cercetări.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Un nou record pentru Ingenuity! Elicopterul a efectuat al 30-lea zbor pe Marte

Oxigenul produs cu ajutorul plasmei i-ar putea menține în viață pe exploratorii de pe Marte

Roverul Perseverance, vrăjit de „Lacul Fermecat” de pe Marte

Cum să cultivăm plante pe Marte? Un elev de liceu ar fi descoperit secretul