Home » Știință » Un nou record pentru Ingenuity! Elicopterul a efectuat al 30-lea zbor pe Marte

Un nou record pentru Ingenuity! Elicopterul a efectuat al 30-lea zbor pe Marte

Un nou record pentru Ingenuity! Elicopterul a efectuat al 30-lea zbor pe Marte
Credit foto: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS
Publicat: 30.08.2022

Ingenuity, care cântărește 1,8 kilograme, a zburat pentru prima dată după mai bine de două luni, reușind un salt scurt, care a reprezentat cea de-a 30-a ieșire pe Planeta Roșie. Ingenuity era la sol din 11 iunie, fără ca micuțul elicopter să prezinte probleme.

Este iarnă în locul unde se află elicopterul, craterul Jezero, cu o lățime de 45 de kilometri, iar Ingenuity, care funcționează cu energie solară, nu primește suficientă lumină de la Soare pentru a-și menține bateriile încărcate atât ziua, cât și noaptea, au scris membrii echipei misiunii într-o postare recentă pe blog.

Această problemă, care este agravată de acumularea de praf pe panoul solar al Ingenuity, exclude zborurile lungi și ambițioase, dar pentru moment sunt încă posibile salturi scurte.

Ingenuity s-a confruntat cu iarna cruntă de pe Marte

În aceste condiții, echipa Ingenuity a decis să scoată micul aparat de zbor pentru o scurtă tură, pentru a se asigura că încă se descurcă bine după ce a experimentat mai mult de 100 de nopți de iarnă marțiană, geroase și înghețate.

Zborul a fost proiectat să dureze 33 de secunde și să acopere doar 2 metri pe distanță orizontală, potrivit postării de pe blog. Și se pare că Ingenuity a atins aceste obiective.

,,Ingenuity zboară din nou! După o pauză de două luni, aparatul de zbor cu rotoare a făcut un scurt salt, astfel încât echipa să îi poată verifica semnele vitale și să îndepărteze puțin praf de pe panoul solar”, a declarat, prin intermediul Twitter, Jet Propulsion Laboratory (JPL) al NASA din sudul Californiei, care gestionează misiunea lui Ingenuity.

Elicopterul a experimentat peste 100 de nopți de iarnă marțiană

Ingenuity a aterizat împreună cu roverul Perseverance al NASA în februarie 2021 pe fundul craterului Jezero, care a găzduit un lac și o deltă fluvială cu miliarde de ani în urmă. Perseverance caută semne ale vieții antice pe Marte și colectează zeci de mostre pentru o viitoare întoarcere pe Pământ.

Ingenuity a fost însărcinat inițial cu o campanie de cinci zboruri, menită să demonstreze că elicopterele pot explora Marte.

Micul elicopter a reușit această demonstrație tehnologică în urmă cu mai bine de un an, iar acum servește ca cercetaș pentru Perseverance.

Perseverance a ajuns la delta râului antic, iar Ingenuity ar trebui să se alăture roverului acolo în curând, după ce vremea se va îmbunătăți puțin. Aeronava cu rotoare nu a putut să-l urmărească îndeaproape pe Perseverance în timpul perioadei de iarnă.

Ingenuity va avea noi capacități de navigație

,,Intenționăm să ne continuăm traiectoria de zbor spre delta râului în următoarele săptămâni, în timp ce mediul înconjurător (și, prin urmare, încărcătura zilnică recuperabilă a bateriei) continuă să se îmbunătățească”, a scris Teddy Tzanetos, șeful echipei Ingenuity de la JPL, potrivit Space.

,,Odată cu o stare de încărcare mai mare a bateriei vor veni zboruri mai lungi și, în cele din urmă, Ingenuity va putea să își alimenteze încălzitoarele interne pe timp de noapte, ceea ce va face ca electronicele sale să nu înghețe în frigul marțian în fiecare seară”, a adăugat el.

,,De asemenea, pentru luna septembrie este planificată o actualizare a software-ului de zbor care va permite noi capacități de navigație, astfel încât Ingenuity să poată zbura mai bine pe terenul dificil al deltei fluviale în lunile următoare”.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Probleme pentru Ingenuity. Elicopterul își întrerupe operațiunile în următoarea perioadă

Ultimul zbor al lui Ingenuity pe Marte va fi un moment extrem de emoționant pentru cercetătorii de la NASA

Perseverance și Ingenuity, văzuți tocmai de pe orbită. Imaginile publicate de NASA

Elicopterul Ingenuity este în stare perfectă după aproape un an petrecut pe Marte

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase