Aerul poluat afectează oamenii în mod diferit, în funcție de gen

08 09. 2022, 14:30
Sursa foto: Shutterstock

Impactul inhalării de particule de aer poluat poate fi mai sever pentru femei decât pentru bărbați, potrivit unor noi cercetări.

Cercetătorii au căutat modificări în sângele oamenilor cauzate de expunerea la gazele de eșapament.

Atât la femei, cât și la bărbați, aceștia au găsit modificări ale componentelor sângelui ce pot duce la inflamații, infecții și boli cardiovasculare, dar au găsit mai multe modificări de acest gen la femei decât la bărbați.

Bolile pulmonare afectează oamenii diferit, în funcție de gen

Cercetarea a fost prezentată de dr. Hemshekhar Mahadevappa, de la Universitatea din Manitoba, Winnipeg, Canada.

„Știm deja că există diferențe de gen în cazul bolilor pulmonare, cum ar fi astmul și infecțiile respiratorii. Cercetările noastre anterioare au arătat că gazele de eșapament creează inflamații în plămâni și are un impact asupra modului în care organismul se confruntă cu infecțiile respiratorii. În acest studiu, am vrut să căutăm orice efecte cauzate la nivelul sângelui și modul în care acestea diferă la femei și la bărbați”, a declarat dr. Mahadevappa, conform EurekAlert.

Studiul a implicat zece voluntari, cinci femei și cinci bărbați, toți fiind nefumători și sănătoși. Fiecare voluntar a petrecut patru ore respirând aer filtrat și patru ore respirând aer poluat care conținea gaze de eșapament la trei concentrații diferite – 20, 50 și 150 de micrograme de particule PM2,5 pe metru cub – cu o pauză de patru săptămâni între fiecare expunere.

Valoarea medie anuală acceptată în Uniunea Europeană pentru PM2,5 este de 25 micrograme pe metru cub, dar valori mult mai mari sunt comune în multe orașe.

Aerul poluat ar putea fi mai periculos pentru femei

Voluntarii au donat probe de sânge la 24 de ore după fiecare expunere, iar cercetătorii au făcut examinări detaliate ale plasmei sangvine. Comparând mostrele, cercetătorii au descoperit că 90 de proteine au fost afectate în mod diferit în funcție de gen.

Mookherjee a explicat că „acestea sunt constatări preliminare, însă arată că expunerea la gazele de eșapament are efecte diferite asupra corpului femeilor în comparație cu cel al bărbaților și asta ar putea indica faptul că poluarea aerului este mai periculoasă pentru femei decât pentru bărbați”.

Cercetătorii intenționează să continue să studieze funcțiile acestor proteine ​​pentru a înțelege mai bine rolul lor în diferența dintre răspunsurile imune la femei și bărbați.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Chiar și nivelurile scăzute de aer poluat afectează sănătatea, arată un studiu

99% din populația lumii respiră aer poluat, arată datele OMS

Particulele de aer poluat din creierele tinerilor, asociate cu Alzheimer și Parkinson

Peste 92% din populaţia planetei respiră un aer poluat. Ce se întâmplă în România