Home » Știință » De ce bărbații sunt mai predispuși la cancer decât femeile? Concluziile unui studiu recent

De ce bărbații sunt mai predispuși la cancer decât femeile? Concluziile unui studiu recent

Publicat: 13.08.2022

Frecvența majorității tipurilor de cancer este mai mare la bărbați decât la femei, iar motivele nu sunt tocmai clare.

Rezultatele unui studiu recent publicat în  publicația online Cancer, un o revistă supervizată de specialiști ai Societății Americane de Cancer, sugerează că motivul ar putea fi legat de diferențele biologice dintre genuri, mai degrabă decât diferențele asociate cu fumatul, consumul de alcool, dieta sau alți factori.

Înțelegerea completă a diferențelor între bărbați și femei în ceea ce privește riscul de cancer ar putea oferi informații importante care să conducă la noi tratamente.

Pentru a cerceta mai în profunzime, Sarah S. Jackson de la Institutul Național al Cancerului, parte a Institutului Național de Sănătate, și colegii acesteia, au evaluat diferențele de risc ale cancerului în fiecare dintre cele 21 de centre cu implicarea a 171.274 de bărbați și 122.826 de femei, cu vârsta cuprinsă între 50 și 71 de ani. Experimentul s-a derulat în cadrul studiului  „NIH-AARP Diet and Health” din intervalul 1995-2011, indică Eurek Alert.

Este mai mare riscul de cancer la bărbați?

În acest interval, 17.951 de noi tipuri de cancer au apărut la bărbați și 8.742 la femei. Incidența a fost mai mică la bărbați decât la femei doar pentru cancerele tiroidiene și ale vezicii biliare, iar riscurile au fost de 1,3 până la 10,8 ori mai mari la bărbați decât la femei, în alte locuri anatomice.

Cele mai mari riscuri la bărbați au fost observate pentru cancerul esofagian (un risc de 10,8 ori mai mare), laringian (un risc de 3,5 ori mai mare), gastric (un risc de 3,5 ori mai mare) și cel al vezicii urinare (un risc de 3,3 ori mai mare).

Bărbații au avut un risc crescut de a dezvolta majoritatea cancerelor chiar și după adaptarea la o gamă largă de comportamente de risc și expuneri la medii cancerigene. Într-adevăr, diferențele în comportamentele de risc și expuneri între sexe au reprezentat doar o proporție modestă din predominanța masculină în majoritatea cancerelor (variind de la 11% pentru cancerul esofagian la 50% pentru cancerul pulmonar).

Diferențe biologice între sexe

Descoperirile sugerează că diferențele biologice între sexe, cum ar fi diferențele fiziologice, imunologice, genetice și altele, joacă un rol major în susceptibilitatea la cancer a bărbaților prin comparație cu femeile. „Rezultatele noastre arată că există diferențe în incidența cancerului care nu sunt explicate doar prin expunerile la mediu. Acest lucru sugerează că există diferențe biologice intrinseci între bărbați și femei care afectează susceptibilitatea la cancer”, a spus dr. Jackson.

„Includerea strategică a sexului ca variabilă biologică ar trebui aplicată de-a lungul întregului continuum al cancerului, de la predicția riscului și prevenirea primară a cancerului, screening-ul și prevenirea secundară, până la tratamentul cancerului și gestionarea pacienților”, au scris autorii.

„Examinarea și abordarea disparităților de sex în cancer și alte boli este o căutare continuă. Studiile translaționale care transformă efectiv rezultatele cercetării existente în practică clinică, reprezintă un mijloc scalabil la îndemână pentru a obține o medicină de precizie și va atenua și, în cele din urmă, poate eradica disparitățile sexuale în cancer.”

Vă mai recomandăm și:

Câți cetățeni pierde România din cauza cancerului pulmonar? Numărul este sumbru!

Editarea genetică CRISPR ar putea, pe termen lung, să cauzeze cancer

Tehnologia din astronomie, folosită împotriva cancerului de piele

Cercetările arată că celulele canceroase pot migra către anumite medii „ideale”

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase