Home » Știință » Chiar și nivelurile scăzute de aer poluat afectează sănătatea, arată un studiu

Chiar și nivelurile scăzute de aer poluat afectează sănătatea, arată un studiu

Chiar și nivelurile scăzute de aer poluat afectează sănătatea, arată un studiu
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 14.08.2022

Un studiu desfășurat în una dintre cele mai curate țări din lume ar putea ajuta alte guverne să se gândească la soluții pentru gestionarea poluării aerului.

Un lucru este cert. Inhalarea de concentrații ridicate de aer poluat afectează sănătatea oamenilor. Cu toate acestea, un nou studiu a analizat efectele asupra sănătății cauzate de aerul poluat dintr-o altă perspectivă.

Datele de recensământ de la peste 7 milioane de canadieni, colectate între 1981 și 2016, au fost combinate cu datele despre poluarea aerului pentru a afla dacă mici particule de poluare pot fi dăunătoare pentru sănătate.

În ciuda aerul relativ curat, studiul a descoperit că aproape 8.000 de canadieni mor prematur în fiecare an din cauza poluării aerului. În mod notabil, chiar și oamenii din cele mai curate zone suferă din cauza poluării, potrivit The Guardian.

Chiar și oamenii din cele mai curate zone suferă din cauza poluării

Studiul canadian a făcut parte din trei lucrări finanțate de Institutul Efectelor asupra Sănătății din SUA. Celelalte două studii au analizat peste 60 de milioane de oameni din SUA și 27 milioane de oameni din Europa.

Lucrările au ajuns la concluzii similare, anume că nu există o limită mai scăzută care poate fi folosită pentru a defini calitatea aerului sigur pentru omenire. Asta înseamnă că guvernele nu ar trebui să se limiteze la stabilirea țintelor pentru cel mai poluat aer pe care oamenii ar trebui să îl respire.

Profesorul Michael Brauer de la Universitatea din Columbia Britanică, cel care a coordonat studiul canadian, a declarat că „aceste descoperiri indică beneficii importante ce pot fi aduse sănătății de pe urmă reducerilor continue ale poluării aerului și standardelor de reglementare, inclusiv în țări precum Canada și Regatul Unit”.

„Impactul asupra sănătății este mult prea mare”

„Având în vedere faptul că nu definim un nivel sigur al poluării aerului, ar trebui să regândim strategiile și să ne concentrăm pe reducerile de la an la an, în loc să impunem standarde fixe de concentrații care sunt analizate doar o data la fiecare 5 sau 10 ani. Impactul asupra sănătății este mult prea mare”, a adăugat Brauer.

Luna trecută, o analiză britanică a avertizat că poluarea aerului contribuie la demență și un studiu american a dezvăluit cum poate apărea astmul de la expunerea la aerul poluat din trafic.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Legătura dintre poluare, tulburările autoimune și bolile cronice, descoperită de noi studii

Particulele toxice inhalate ajung de la plămâni direct la creier. Cum contribuie poluarea la leziuni neurologice?

Poluarea cauzată de rachetele spațiale schimbă compoziția atmosferei. Cum ne afectează?

Poluarea chimică a depășit limita sigură pentru umanitate, avertizează oamenii de știință

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase