Test de cultură generală. Cât ADN împărtășesc oamenii cu cimpanzeii?

22 09. 2022, 11:00

Cimpanzeii sunt cea mai apropiată rudă vie a noastră în regnul animal. În 2012, o echipă internațională de cercetători a secvențiat pentru prima dată genomul speciei bonobo, confirmând că acesta are același procent de ADN cu noi ca și cimpanzeii.

De asemenea, echipa a descoperit câteva diferențe mici în genomul celor trei specii – diferențe care ar putea explica de ce bonobo și cimpanzeii nu arată și nu se comportă ca noi, chiar dacă avem în comun aproximativ 99% din ADN.

„Suntem atât de apropiați din punct de vedere genetic, dar comportamentul nostru este atât de diferit”, spune membrul echipei și biologul Janet Kelso de la Institutul Max Planck pentru antropologie evolutivă din Leipzig, Germania.

„Acest lucru ne va permite să căutăm baza genetică a ceea ce face ca oamenii moderni să fie diferiți atât de bonobo, cât și de cimpanzei”.

Încă de când au secvențiat genomul cimpanzeilor, în 2005, cercetătorii au știut că oamenii împart aproximativ 99% din ADN cu cimpanzeii, ceea ce îi face pe aceștia rudele noastre vii cele mai apropiate.

De ce bonobo și cimpanzeii nu arată și nu se comportă ca noi?

Dar există de fapt două specii de maimuțe care sunt atât de strâns înrudite cu oamenii: bonobo (Pan paniscus) și cimpanzeul comun (Pan troglodytes).

Acest lucru i-a determinat pe cercetători să speculeze dacă strămoșul oamenilor, al cimpanzeilor și al bonobo arăta și se comporta mai mult ca un bonobo, un cimpanzeu sau altceva – și cum au evoluat diferit toate cele trei specii de când strămoșul oamenilor s-a despărțit de strămoșul comun al bonobo și cimpanzeilor, în urmă cu 4 milioane și 7 milioane de ani, în Africa.

Efortul internațional de secvențiere condus de Institutul Max Planck a ales ca subiect un bonobo pe nume Ulindi de la grădina zoologică din Leipzig, în parte pentru că era o femelă (genomul cimpanzeului era al unui mascul).

Analiza genomului complet al lui Ulindi, publicată în Nature, arată că bonobo și cimpanzeii au în comun 99,6% din ADN.

Acest lucru confirmă faptul că aceste două specii de maimuțe africane sunt încă foarte asemănătoare din punct de vedere genetic, chiar dacă populațiile lor s-au despărțit în Africa în urmă cu aproximativ 1 milion de ani, probabil după ce râul Congo s-a format și a împărțit o populație ancestrală în două grupuri.

Bonobo împărtășesc aproximativ 98,7% din ADN-ul lor cu oamenii

Astăzi, bonobo se găsesc doar în Republica Democrată Congo și nu există nicio dovadă că s-au încrucișat cu cimpanzeii din Africa ecuatorială de când s-au despărțit, poate pentru că râul Congo a acționat ca o barieră care a împiedicat grupurile să se amestece.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că bonobo împărtășesc aproximativ 98,7% din ADN-ul lor cu oamenii – aproximativ aceeași cantitate pe care cimpanzeii o împărtășesc cu noi.

Cu toate acestea, atunci când oamenii de știință de la Max Planck au comparat direct genomul bonobo cu cel al cimpanzeilor și al oamenilor, au descoperit că o mică parte din ADN-ul nostru, aproximativ 1,6%, este împărțit doar cu bonobo, dar nu și cu cimpanzeii. Iar noi împărtășim aproximativ aceeași cantitate de ADN doar cu cimpanzeii, dar nu și cu bonobo, scrie Science.

Aceste diferențe sugerează că populația ancestrală de maimuțe care a dat naștere oamenilor, cimpanzeilor și bonobo era destul de mare și diversă din punct de vedere genetic – numărând aproximativ 27.000 de indivizi reproducători.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Ferigile au furat ADN de la alte organisme, au descoperit cercetătorii

Test de cultură generală. Ce formă are molecula de ADN?

ADN-ul antic dezvăluie secretele din „Leagănul Civilizației”

Oamenii cu fețe similare ar putea avea și ADN-ul similar, spun cercetătorii