Home » Știință » Un nou tratament radical împotriva cancerului

Un nou tratament radical împotriva cancerului

Un nou tratament radical împotriva cancerului
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 26.09.2022

Una dintre abordările pentru tratarea cancerului este terapia fotodinamică, cu ajutorul sistemelor de foto-ungere, în care lumina este utilizată pentru a activa un agent de combatere a cancerului la nivelul tumorii.

Cu toate acestea, agenții adecvați trebuie să fie stabili la lumina vizibilă, să aibă un efect antitumoral în medii cu conținut scăzut de oxigen și să aibă capacitatea de a fi activați de lumina roșie cu energie scăzută care penetrează țesuturile – o combinație de proprietăți care este dificil de obținut.

Acum, o echipă de la Institutul de Științe Industriale din cadrul Universității din Tokyo a dezvoltat o nouă platformă care utilizează, pentru prima dată, complexe de ftalocianină organorodice(III) pentru a obține această combinație de caracteristici.

Tehnicile fotodinamice convenționale depind de formarea de specii reactive de oxigen pentru a distruge celulele tumorale, dar multe tumori conțin medii lipsite de oxigen.

Cum ar putea fi distruse celulele canceroase?

Sistemele în care agentul este administrat într-o formă inactivă și apoi activat în locația tumorii, abordează această problemă. Acestea dezactivează radicalii alchilici, despre care se știe că sunt capabili să inducă moartea celulară atât cu, cât și fără prezența oxigenului.

Radicalii alchilici sunt transformați în aldehide terminale în prezența oxigenului, iar acestea pot, de asemenea, să inducă moartea celulară. Echipa a folosit molecule numite ,,complexe de ftalocianină (Pc) organorodice(III)” pentru a dezvolta, pentru prima dată, o platformă nouă pentru această terapie, scrie EurekAlert.

,,Complecșii pe care i-am dezvoltat sunt foarte stabili la lumina ambientală în timpul proceselor de sinteză, purificare și măsurare, dar pot fi activați de un laser care emite impulsuri de nanosecunde de lumină roșie”, explică autorul principal Kei Murata. Aceste lasere cu impulsuri de nanosecunde (care emit impulsuri de o miliardime de secundă) sunt relativ ușor de manevrat de către personalul medical.

Ce este fototerapia?

Aceștia au continuat să demonstreze că acești compuși care au fost eliberați după ce complexele de ftalocianină (Pc) organorodice(III) au fost activate au prezentat toxicitate pentru celulele HeLa, o linie celulară dezvoltată din cancer, ceea ce indică faptul că acești compuși ar avea capacitatea de a lupta împotriva cancerului dacă ar fi eliberați în interiorul unei tumori.

,,Noua noastră tehnologie ar putea permite generarea fotochimică a unei largi varietăți de radicali alchilici și aldehide, făcând posibilă eliberarea selectivă în funcție de diferitele molecule bioactive”, spune autorul principal Kazuyuki Ishii.

Fiind o îmbunătățire față de alte sisteme, aceasta deschide o nouă cale interesantă pentru tratamentul cancerului prin fototerapie.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Omul care a învins cancerul şi a făcut înconjurul istoric al lumii cu barca. Pentru performanţa uluitoare, Regina Marii Britanii l-a înnobilat

Un test de sânge revoluționar identifică mai multe tipuri de cancer înainte de apariția simptomelor

Tot mai mulți bolnavi de cancer în lume. Ce se întâmplă cu omenirea?

Oamenii de știință au descoperit cum declanșează poluarea cancerul pulmonar

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase