Home » Știință » Schimbările climatice afectează sateliții. Ce se întâmplă cu aceștia?

Schimbările climatice afectează sateliții. Ce se întâmplă cu aceștia?

Schimbările climatice afectează sateliții. Ce se întâmplă cu aceștia?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 26.10.2022

Potrivit unui studiu recent, schimbările climatice afectează sateliții. Schimbările cauzate de dioxidul de carbon limitează capacitatea Pământului de a-și auto-curăța atmosfera superioară, astfel încât obiectele aflate pe orbita apropiată, inclusiv sateliții, își încetinesc deplasarea și rămân mai mult pe orbită.

Studiul a fost publicat în Geophysical Research Letters.

La prima vedere, aceasta ar putea părea o veste bună pentru producătorii de sateliți, care doresc ca instrumentele lor să rămână pe orbită cât mai mult timp posibil. Dar există o problemă: această incapacitate a atmosferei de a se autocurăța (care este rezultatul excesului de CO2, care consumă densitatea atmosferei superioare) înseamnă, de asemenea, că resturile spațiale poluante și periculoase rămân pe orbită mai mult timp.

Schimbările climatice afectează sateliții și deșeurile spațiale

„Deșeurile spațiale devin rapid o problemă tot mai mare pentru operatorii de sateliți din cauza riscului de coliziuni, iar deteriorarea densității atmosferei pe termen lung înrăutățește lucrurile”, a declarat Ingrid Cnossen, cercetător la British Antarctic Survey și autor al studiului.

Studiul a folosit modele de cercetare ale întregii atmosfere pentru a examina modul în care sfera sa superioară (o regiune care se întinde la altitudini între 90 și 500 de kilometri de suprafața Pământului) s-a schimbat în ultimii 50 de ani și pentru a prezice ce se va întâmpla în următorii 50 de ani, notează Futurism.

„Schimbările pe care le-am văzut dintre clima din atmosfera superioară în ultimii 50 de ani și previziunile noastre pentru următorii 50 sunt rezultatul emisiilor de dioxid de carbon”, a continuat Cnossen.

Gazele cu efect de seră răcesc atmosfera superioară

Cercetările lui Cnossen confirmă credința că, în ciuda reputației lor pentru încălzirea suprafeței Pământului, gazele cu efect de seră au de fapt un impact opus asupra atmosferei.

Iată modul în care schimbările climatice afectează sateliții: pe măsură ce acele particule de CO2 absorb căldura disponibilă acolo, atmosfera se micșorează și se răcește, într-un efect care, în cele din urmă, face ca orbita să fie mai lină și mai lungă pentru sateliți și pentru deșeurile de nave spațiale vechi.

Consecințele ar putea fi dramatice

Deși producătorii de sateliți ar putea fi fericiți să vadă că unele instrumente navighează confortabil mai mult timp decât se așteptau, toată lumea are de suferit dacă resturile spațiale scapă și mai mult de sub control. Noii sateliți vor avea dificultăți să lucreze în ceea ce ar putea deveni aproape un depozit de vechituri pe orbita apropiată, iar oamenii, pe sol și în spațiu, s-ar putea confrunta cu consecințe care le pun viața în pericol.

„Sper că această muncă va ajuta la ghidarea acțiunilor adecvate pentru a controla problema poluării spațiului și la asigurarea că atmosfera superioară rămâne o resursă utilizabilă în viitor”, a adăugat Cnossen.

Vă recomandăm să citiți și:

Telescopul Hubble dezvăluie ce se întâmplă într-o creșă stelară din constelația Orion

Astronomii au stabilit limitele energiei și ale materiei întunecate din Univers

Un robot de ultimă generație ar putea revoluționa modul în care construim în spațiu

Un nou instrument va măsura temperatura, presiunea și vântul de pe Venus

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase