Test de cultură generală. Care este diferența dintre planetă și exoplanetă?

14 11. 2022, 11:00

Toate planetele din Sistemul Solar orbitează în jurul Soarelui. Planetele care orbitează în jurul altor stele se numesc exoplanete.

Exoplanetele sunt foarte greu de observat direct cu ajutorul telescoapelor. Ele sunt ascunse de strălucirea stelelor în jurul cărora orbitează.

Astfel, astronomii folosesc alte metode pentru a detecta și studia aceste planete îndepărtate. Aceștia caută exoplanete analizând efectele pe care aceste planete le au asupra stelelor pe care le orbitează.

O modalitate de a căuta exoplanete este să ne uităm după stele „șubrede”. O stea care are planete nu orbitează perfect în jurul centrului său. De la distanță, această orbită descentrată face ca steaua să pară că se clatină.

Cum căutăm exoplanete?

O planetă care orbitează, face ca o stea să orbiteze ușor descentrată. De la distanță, acest lucru face ca steaua să pară că se clatină.

Sute de planete au fost descoperite folosind această metodă. Cu toate acestea, doar planetele mari – cum ar fi Jupiter, sau chiar mai mari – pot fi observate în acest mod.

Planetele mai mici, asemănătoare Pământului, sunt mult mai greu de găsit, deoarece creează doar mici oscilații care sunt greu de detectat.

În 2009, NASA a lansat o navă spațială numită Kepler pentru a căuta exoplanete. Kepler a căutat planete într-o gamă largă de dimensiuni și orbite. Iar aceste planete orbitau în jurul unor stele care variau ca mărime și temperatură.

Unele dintre planetele descoperite de Kepler sunt planete stâncoase care se află la o distanță specială față de steaua lor. Acest punct special este numit zona locuibilă, unde viața ar putea fi posibilă.

Cum putem găsi planete asemănătoare Pământului în alte sisteme solare?

Kepler a detectat exoplanetele folosind o metodă numită metoda tranzitului. Atunci când o planetă trece prin fața stelei sale, se numește tranzit. Pe măsură ce planeta trece prin fața stelei, aceasta blochează o mică parte din lumina stelei. Aceasta înseamnă că o stea va părea mai puțin strălucitoare atunci când planeta trece prin fața ei.

Astronomii pot observa cum se schimbă luminozitatea stelei în timpul unui tranzit. Acest lucru îi poate ajuta să-și dea seama de mărimea planetei, scrie NASA.

Studiind timpul dintre tranzite, astronomii pot afla, de asemenea, cât de departe se află planeta de steaua sa. Acest lucru ne spune ceva despre temperatura planetei. Dacă o planetă are temperatura potrivită, ar putea conține apă lichidă – un ingredient important pentru viață. Până în prezent, mii de planete au fost descoperite de misiunea Kepler.

Știm acum că exoplanetele sunt foarte frecvente în Univers. Iar viitoarele misiuni NASA au fost planificate pentru a descoperi mult mai multe!

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cea mai „pufoasă” exoplanetă descoperită până acum pe orbita unei stele pitice roșii

Telescopul Spațial Webb a realizat prima sa fotografie cu o exoplanetă îndepărtată

Cea mai apropiată exoplanetă de Pământ are o vreme extremă. Ce au observat astronomii?

Astronomii au descoperit o nouă exoplanetă de mărimea lui Jupiter