Cum schimbă sarcina creierul părinților? Noi cercetări efectuate pe animale

14 11. 2022, 20:00

Sarcina și nașterea au efecte profunde, adesea de lungă durată, în creierul părinților. Noile descoperiri privind neurobiologia experienței materne au fost prezentate la Neuroscience 2022, reuniunea anuală a Societății Americane pentru Neuroștiință.

Condițiile de sănătate mintală maternă se numără printre cele mai frecvente complicații ale sarcinii și nașterii, iar femeile pot fi afectate de anxietate și depresie postnatală.

Lăsate netratate, aceste boli pot avea un impact negativ pe termen lung asupra părinților, bebelușilor, familiilor și societății, potrivit EurekAlert.

Apatia, manifestată la 70% dintre femei în săptămânile de după naștere

„Descoperirile neuroștiințifice abordează diferite aspecte ale tranziției la maternitate la mai multe niveluri de investigare și în zone variate ale creierului”, spune moderatorul sesiunii, Jodi Pawluski, un expert în neuroștiințe și psihoterapeut a cărui cercetare este afiliată la Universitatea din Rennes  și care studiază modul în care maternitatea modifică creierul.

Aproape 70% dintre femei se confruntă cu tristețe, lipsă de interes, anxietate sau alte tulburări de dispoziție în săptămânile care urmează nașterii unui copil, iar aproximativ 20% dintre aceste femei pot dezvolta o depresie postpartum mai severă și persistentă, potrivit experților în neuroștiințe.

Cunoștințele despre modificările provocate de sarcină în creierul părinților, încă limitate

Există cunoștințe limitate despre mecanismele moleculare care stau la baza modului în care sarcina, îngrijirea copilului și experiențele stresante interacționează pentru a produce modificări pe termen lung în sănătatea creierului.

Experimentele realizate pe șoareci au arătat că femelele șoareci care au născut au performanțe mai bune la sarcinile de învățare spațială și prezintă modele profund diferite de expresie genetică în hipocampus, o structură cerebrală esențială pentru învățare și memorie, în comparație cu șoarecii care nu au născut. Cu toate acestea, stresul cronic în perioada postnatală anulează complet aceste schimbări adaptative.

Vă mai recomandăm și:

Vârsta sau genetica: Ce influențează, de fapt, modul în care îmbătrânim?

Oamenii de știință au descoperit de ce ne vin cele mai bune idei la duș

De ce oamenii nu se pot gâdila singuri? Iată o posibilă explicație!

Detectarea bolii Alzheimer, acum mai simplă cu un nou test de sânge