Home » Știință » Detectarea bolii Alzheimer, acum mai simplă cu un nou test de sânge

Detectarea bolii Alzheimer, acum mai simplă cu un nou test de sânge

Publicat: 11.10.2022

Cercetătorii de la Universitatea Hokkaido și de la compania Toppan, ambele din Japonia, au dezvoltat o metodă pentru detectarea bolii Alzheimer pe baza acumulării de amiloid β în creier, o caracteristică a bolii Alzheimer, din biomarkeri din probele de sânge.

Boala Alzheimer este o boală neurodegenerativă, caracterizată printr-o pierdere treptată a neuronilor și a sinapselor din creier.

Una dintre cauzele primare ale bolii Alzheimer este acumularea de amiloid β (Aβ) în creier, unde formează plăci. Boala Alzheimer este observată mai ales la persoanele cu vârsta de peste 65 de ani și în prezent nu poate fi oprită sau inversată. Astfel, boala Alzheimer este o preocupare majoră pentru națiunile cu populație îmbătrânită, precum Japonia.

O echipă de oameni de știință de la Universitatea Hokkaido și de la Toppan, condusă de prof. Kohei Yuyama, de la Facultatea de Științe Avansate ale Vieții, Universitatea din Hokkaido, a dezvoltat o tehnologie de biosensing care poate detecta exozomii de legare Aβ în sângele șoarecilor, care cresc pe măsură ce Aβ se acumulează în creier.

Cercetarea a fost publicată în revista Alzheimer’s Research & Therapy.

Un pas înainte pentru detectarea bolii Alzheimer

Testată pe modele de șoareci, analiza a arătat că concentrația de exozomi care leagă Aβ a crescut odată cu creșterea vârstei șoarecilor. Acest lucru este semnificativ deoarece șoarecii utilizați au fost șoareci model cu boala Alzheimer, în care Aβ se acumulează în creier odată cu vârsta, scrie Medical Xpress.

Pe lângă lipsa de tratamente eficiente pentru Alzheimer, există puține metode pentru detectarea bolii Alzheimer. Alzheimer poate fi diagnosticată definitiv doar prin examinarea directă a creierului, care poate fi făcută numai după moarte.

Acumularea de Aβ în creier poate fi măsurată prin testarea lichidului cefalorahidian sau prin tomografie cu emisie de pozitroni; cu toate acestea, primul este un test extrem de invaziv care nu poate fi repetat, iar cel de-al doilea este destul de costisitor. Astfel, este nevoie de un test de diagnosticare economic, precis și disponibil la scară largă.

Adaptarea unui test existent

Lucrările anterioare ale grupului lui Yuyama au arătat că acumularea de Aβ în creier este asociată cu exozomii de legare a Aβ secretați de neuroni, care degradează și transportă Aβ la celulele microgliale ale creierului. Exozomii sunt saci închiși de membrană, secretați de celulele care posedă markeri celulari pe suprafața lor.

Echipa a adaptat testul digital invaziv de scindare (Digital ICA) al companiei Toppan pentru a cuantifica concentrația de exozomi care leagă Aβ în doar 100 µL de sânge. Dispozitivul pe care l-au dezvoltat detectează prezența sau absența semnalelor fluorescente emise de scindarea exozomilor care leagă Aβ.

În prezent, testele clinice pe oameni ale tehnologiei sunt în curs de desfășurare. Această tehnologie extrem de sensibilă este prima aplicație a ICA care permite detectarea extrem de sensibilă a exozomilor care rețin molecule specifice de suprafață dintr-o cantitate mică de sânge, fără a fi nevoie de tehnici speciale; deoarece este aplicabilă biomarkerilor exozomi în general, tehnologia poate fi, de asemenea, adaptată pentru utilizare în diagnosticul altor boli.

Vă recomandăm să citiți și:

Nucile, secretul pentru a ne menține sănătatea pe măsură ce îmbătrânim

Pubertatea apare mai devreme la copiii care folosesc smartphone-ul în exces

Soarele și pielea umană nu au avut mereu o relație complicată. Ce s-a schimbat în urmă cu 10.000 de ani?

Un mic dejun bogat ajută cu adevărat la pierderea în greutate?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase