Home » Știință » De ce oamenii nu se pot gâdila singuri? Iată o posibilă explicație!

De ce oamenii nu se pot gâdila singuri? Iată o posibilă explicație!

Publicat: 12.10.2022

O echipă de cercetători de la Humboldt-Universität din Berlin, Germania, a măsurat mai multe aspecte ale răspunsului la gâdilat al oamenilor și a dezvoltat o teorie pentru a explica de ce oamenii nu se pot gâdila singuri.

În lucrare, publicată în revista Philosophical Transactions of the Royal Society B: Biological Sciences, grupul descrie studierea reacțiilor fizice la gâdilat la mai mulți voluntari.

Gâdilatul ocupă un loc special în răspunsul mamiferelor: nu pare să aibă vreun scop. De asemenea, nu pare să aibă vreo explicație.

Oamenii nu se pot gâdila singuri și nici cercetătorii nu sunt siguri de ce

Oamenii nu sunt singurele creaturi care experimentează gâdilatul: delfinii, cimpanzeii, câinii și șobolanii au un astfel de răspuns. În toate grupurile, răspunsul este aproape același: există un moment de percepție, urmat de un zâmbet și apoi de râs. În acest nou studiu, cercetătorii și-au propus să afle mai multe despre gâdilat. În acest scop, au recrutat 12 voluntari.

Fiecare dintre voluntari s-a așezat pe un scaun, având axilele și tălpile descoperite, gata de a fi gâdilate de către un partener. Înainte de gâdilat, voluntarilor li s-a dat timp să se cunoască. Cercetătorii au filmat acțiunea folosind două camere: una orientată spre față, cealaltă spre partea corpului care urma să fie gâdilată, scrie Medical Xpress.

Studiind videoclipurile, cercetătorii au descoperit că, așa cum era de așteptat, prima reacție la gâdilat a fost o schimbare a expresiei faciale. Un zâmbet a început să se formeze la aproximativ 300 de milisecunde, urmat foarte îndeaproape de o schimbare a respirației.

Apoi, 200 de milisecunde mai târziu, au început vocalizările, în general sub forma unui râs. Pe măsură ce gâdilatul a continuat, cercetătorii i-au cerut persoanei care era gâdilată să evalueze cât de gâdilătoare erau senzațiile pe care le simțea.

Care este partea corpului care se gâdilă cel mai mult?

Cercetătorii au descoperit că, așa cum era de așteptat, voluntarii au spus că picioarele sunt cele care percep cea mai intensă senzație de gâdilare. Oamenii de știință au descoperit, de asemenea, că, pe măsură ce gradul de gâdilat a crescut, la fel a crescut și volumul de râs.

Cercetătorii au efectuat același experiment a doua oară, dar de data aceasta le-au cerut voluntarilor să se gâdile singuri în timp ce erau gâdilați și de partener. Acest lucru, au descoperit cercetătorii, a făcut ca gâdilatul partenerului să nu fie perceput la fel de intens.

Cercetătorii recunosc că încă nu au idee ce se întâmplă cu sistemul nervos atunci când apare gâdilatul, dar teoretizează că motivul pentru care oamenii nu se pot gâdila singuri este că creierul trimite semnale care inhibă gâdilatul atunci când ne atingem pe noi înșine; altfel, oamenii ar râde de fiecare dată când se încalță cu șosetele sau când se scarpină la axile.

Vă recomandăm să citiți și:

Visele urâte ar putea fi un semn al riscului de demență

Un nou tratament radical împotriva cancerului

Cum se dezvoltă, de fapt, creierul? Un studiu aruncă o nouă lumină asupra cogniției

Cum își schimbă forma o ciupercă mortală pentru a ajunge adânc în țesutul cerebral?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase